Glas Javnosti
posta

JADNI BOGATAŠI ili zajam ‘za privredni preporod’ Engleske Banke: Poreski obveznici Britanije pomažu najmoćnije porodice Evrope

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Injekcija hitne finansijsku pomoć vlade Velike Britanije za koju je odvojeno čak više od 16 milijardi funti ili 20,6 milijardi dolara otićiće kako, analizira Forbs, kompanijama koje su u vlasništvu britanskih i evropskih milijardera.

Ovaj novac nazvan je Fondom za finansiranje korporativnog oporavka, a Banka Engleske je program pokrenutla u martu radi pružanja jednogodišnjih zajmova nefinansijskim kompanijama koje čine okosnicu ekonomije Velike Britanije. 

Kako je početkom juna objavila Banka Engleske među imenima kompanija koje su zahtevale ovu pomoć  su neke od korporacija u vlasništvu najbogatijih porodica Evrope.

Tako će svako ko plaća porez u Britaniji finansirati “JCB” proizvođača građevinskih mašina, jednu je od najvećih privatnih kompanija u Velikoj Britaniji koju kontroliše porodica milijardera Bamford. Ali i “CNH Indastrial”  italijansko-američko-holandsku multinacionalnu firmu koju vodi  čuvena porodica Anjeli - preko Ekor-a, a koje je jedna od najbogatijih u Italiji. Oni su dobili su 600 miliona funti (770 miliona dolara) svaki.  Sa 600 miliona funti (770 miliona dolara) uzetih od poreskih obveznika Fond će pomoći Vestfield kompaniju koja drži tržne centre, a koja je vlasništvo australijske porodice Lovi.

Milijarder Džo Luis vlasnik kompanije “Tottenham Hotspur”, koja je vlasnik i čuvenog fudbalskog  kluba "Totenhem" uzeće trčavih 175 miliona funti (224 miliona dolara).

- Šokirana sam što toliko mnogo preduzeća u vlasništvu milijardera finansiraju poreski obveznici, kaže Margaret Hodž, članica opozicione Laburističke partije o listi na kojoj je čak 60 kompanija.

Ona je takođe zatražila od Rišija Sunaka, kancelara Velike Britanije, da spreči davanje državne pomoć preduzećima koja plaćenje poreza izbegavaju.

Analizirajući kako se troši pomoć Banke Engleske Forbs ističe da nije prvi put da kompanije u vlasništvu milijardera ili su pod protektoratom institucija “uzimaju pomoć” iz državne kase. Podsećajući na “Švajcarsku šemu”, koja je koštala vladu oko 14 milijardi funti (18 milijardi dolara) mesečno, a koju su koristile kompanije povezane sa najmanje 20 milijardera, a među kojima je “Virdžin” Ričarda Brensona. 

Foto: Pixabay

Na listi za pomoć države našla su se dva vodeća luksuzna brenda "Šanel" i "Barberi", ali i lanac luksuznih hotela “Interkontinental”.

Čuveni časpopis pita koliko loše zaista stoje najbogatiji i podseća da su najavili da očekuju da će godišnji prihod biti manji za trećinu. 

List navodi i obrazloženja nekih koji su se “ogrebli” za državnu pomoć. Pa tako “CNH Indastrial” tražiio kredit za “očuvanje zdravog nivoa likvidnosti tokom ovog perioda nesigurnosti”.

U “Tottenham Hotspuru” bili su iskrenijie pravdajući se da njihovi gubici mogu preći 200 miliona funti (256 miliona dolara) u periodu do juna 2021. godine.

I direktor “Totenhema” se oglasio povodom zajma:

Danijel Levi Foto: Vikipedia/Flickr

-U ovih 20 godina koliko sam u klubu bilo je puno prepreka, ali nijedn kriza nije bila ovih razmera, rekao je Danijel Levi, koji je prošle godine bio najplaćeniji izvršni direktor Premijer lige.

Ako je za utehu plaćačima poreza, kompanije koje su uzele zajmove Banke Engleske ne smeju da daju bonuse svojim zaposlenima, te će Levi odstati bez uobičajnih 3 miliona funti to jest 3,9 miliona dolara.

(Izvor: Forbes.com)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR