Glas Javnosti

Italijani u strahu da im STRANCI NE PREUZMU KOMPANIJE ZBOG KORONE!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Italija planira da proširi posebna ovlašćenja za zaštitu strateških kompanija od neželjenih stranih interesa, rekao je predstavnik italijanske vlade, dodajući da će se mere primenjivati i na ulagače iz drugih država Evropske unije.

Plan odražava zabrinutost italijanske vladajuće koalicije da bi strani investitori mogli da iskoriste trenutni kolaps cena akcija zbog korona-krize za kupovinu kompanija od strateške važnosti za zemlju, prenosi Novac.hr. Potpredsednik vlade Rikardo Frakaro rekao je u subotu da će Rim proširiti ovlašćenja provere na ceo bankarski i osiguravajući sektor, kao i na zdravstvo i na prehrambeni sektor. Nacrt zakona uskoro će biti predložen italijanskoj vladi, dodao je.

- Propisi će se primenjivati i na transakcije unutar EU - napomenuo je Frakaro.

Vlada će zahvaljujući novim ovlašćenjima moći da blokira pokušaje aktera iz EU ili izvan njega da kupuju udele u strateški važnim kompanijama. Od 23. februara, kada je Italija uvela prvi set mera za suzbijanje pandemije virusa korona, indeks milanske berze pao je gotovo 35 odsto.

- Jasno je da je u ovo vreme nužno pod državnu zaštitu staviti i kompanije bitne za razvoj zemlje, te proširiti njen doseg na evopskom nivou. Naš prioritet je zaštita nacionalnog interesa od bilo kog špekulantskog cilja - rekao je Frakaro.

Postojeći zakoni o takozvanim "zlatnim akcijama" daju vladi pravo veta na povećanje vlasničkih udela neevropskih igrača u strateškim kompanijama u energetskom i telekomunikacijskom i u sektoru vojne opreme, te u ključnoj finansijskoj infrastrukturi, uključujući milansku berzu i platni sistem.

Frakaro je rekao da će, prema novom nacrtu zakona, vlada moći da interveniše i samoinicijativno, ne čekajući zvanična obaveštenja uključenih kompanija. Dodao je i da za kompanije koje se kotiraju na berzi treba sniziti nivo udela nakon čijeg prekoračenja investitor mora o kupovini da obavesti regulatora Consob.

Uticajni parlamentarni odbor za sigurnost (COPASIR) prošlog je meseca pozvao vladu da pripremi plan za krizne situacije kako bi se sprečila neprijateljska preuzimanja vodećih zajmodavaca i osiguravača. Članovi odbora upozorili su na rizik da se italijanski zajmodavci nakon preuzimanja udalje od matične zemlje, što bi moglo uticati na refinansiranje italijanskog državnog duga "teškog" 2.400 milijardi evra.

 

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR