Glas Javnosti

INSPEKTORI KRENULI PO FIRMAMA: Počela kontrola poslodavaca!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Prošle nedelje počela je kontrola firmi. U toku je provera da li se poslodavci pridržavaju preventivnih mera vezanih za koronu.

Inspektor Stevan Đurović je u jutarnjem programu rekao da je u utorak počela kontrola primene Plana mera za sprečavanje i širenje epidemije.

Prema njegovim rečima, izvršeno je 430 nadzora i 386 poslodavaca je radilo onako kako je predviđeno, dok 40 poslodavaca nije ni započelo pripremni plan rada. Četiri poslodavca su tokom kontrole bila u fazi izrade plana.

Poslodavci koji nisu započeli izradu plana dobili su rokove od tri do pet dana da plan pripreme.

Zakonom predviđena kazna za poslodavce koji ne poštuju mere bezbednosti i drastično krše mere, iznosi 800.000 dinara.

Za privatne preduzetnike kazna je od 400.000 do 500.000 dinara, za direktora od 40.000 do 50.000, za lice za bezbednost zdravlja na radu kazna je od 20.000 do 50.000 dinara.

Prvi put je uvedeno i da je zaposleni odgovoran za nepridržavanje mera i kazna za njega iznosi od 10.000 do 20.000 dinara.

Pravilnik koji je Ministarstvo za rad izradilo je dovoljna formula na osnovu koje svaki poslodavac može da, ako ima lice za bezbednost zdravlja na radu, pravilnik u kratkom roku da prilagodi novonastaloj situaciji u svojoj firmi.

 

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR