Glas Javnosti

Influenseri, jutjuberi, grafički dizajneri...na udaru PORESKE UPRAVE! Skrivaju novac koji zarađuju u inostranstvu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poznato je da "radnici" na društvenim mrežama, influenseri, jutjuberi, blogeri i slični prihoduju basnoslovne cifre. Reklo bi se za njih da nemaju problm da svoje obaveze prema državi izvršavaju na vreme.

Poreska uprava Srbije utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.

Kako je saopšteno, na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama, ustanovljena je visoka stopa nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.

Dalje, kako se navodi, ti prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga.

 

Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).

Poreska uprava pozvala je sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave da pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

(Glas javnosti/Telegraf biznis)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR