Glas Javnosti

И Утва у проблему, радниц понижени. Попут авиона и они на ледини

Ekonomija
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 14.09.2018.

Фабрику из Панчева је прошлог марта купило државно предузеће које се бави прометом наоружања, војне опреме и трансфером технологије Југоимпорт-СДПР, које је сада власник готово 96 одсто акција. Крајем маја за в. д. директора УТВА постављен је Вук Перић, а од тада, како тврде радници у фабрици, крећу проблеми, мобинг, незаконита отпуштања.

Иако се последња вест која је стигла крајем августа из фабрике авиона УТВА да су први пут после 30 година самостално направили авион „сова“ може назвати добром, оно што се дешава у позадини приче о некада успешној фабрици све је само не добро.

– Почело је са опоменама, казнама и за најситније ствари, а онда кулминирало у јулу када директор преко ноћи доноси одлуку о колективном годишњем одмору. Део људи тада добија отказе, међу њима и ја као председник синдиката у фабрици, заменик, али и председник штрајкачког одбора. Отпустио је и људе који су због неисплаћених дневница за посао у Ираку тужили својевремено фирму, али и шесторо људи који су били на боловању – каже за Данас председник синдиката у УТВА Слободан Костић.

Он је због незаконитог отказа поднео и тужбу, међутим, каже да УТВА од доласка Перића на место директора пропада, директор људе шиканира, а они који не добију отказ, одлучују се због огромног притиска да сами оду.

– Као разлог због ког отпушта људе наводи технолошки вишак, али имали смо ситуацију да је отпустио два глодача, да би потом огласом тражили људе за тај посао. Отпуштен је једини човек који се бавио хидрауликом на авиону, па је сада ситуација да у фирми нема никог ко зна да се тиме бави – напомиње наш саговорник.

Рачун фабрике је, како каже Костић, свако мало у блокади. Дуговало се за обезбеђење, за воду, људима за плате и дневнице.

– Чим је дошао почео је са кажњавањем, смањио плате за 10 одсто, на 33.000 или 34.000 динара. Људима се дугује за дневнице у Ираку и до 15.000 долара и више. Фабрика има склопљен посао са Ирачанима од којих се сваког месеца за одржавање авиона добија 19,5 милиона динара што је више него довољно за бруто плате – наглашава Слободан Костић.

Од в. д. директора фабрике УТВА јуче смо затражили писмено одговоре на питања да ли је и због чега отпустио људе на боловању, чланове синдиката, али и раднике неопходне за нормално функционисање фабрике која се бави производњом авиона, али до закључења овог броја одговор нам није стигао.

Савез самосталних синдиката је подржао своје чланове саопштењем у ком наводе да је случај у Утва-Авио индустрији из Панчева пример „дивљег капитализма“.

– Борећи се, не само за интересе радника, већ и за опстанак предузећа, председник синдикалне организације некоме је засметао, због чега је, немуштим позивањем на измене Правилника о организацији и систематизацији послова, постао „организациони вишак“. Исто се десило и осталим члановима Штрајкачког одбора, који су, незадовољни стањем у предузећу, најављивали штрајк упозорења – истичу у Самосталном синдикату.

Пре три године у УТВА из Панчева радило је 245 људи, крајем прошле године на платном списку ове фабрике била су 202 запослена. Костић тврди да сада у Панчеву не ради више од 160 особа.

Према подацима Агенције за привредне регистре, УТВА је прошлу годину завршила у минусу већем од 174 милиона динара, претходну годину губитак је био још већи – 230 милиона динара. Иако је било обећано да ће се доласком Југоимпорта СДПР ситуација у фабрици која постоји 80 година поправити то се још није десило.

Глас јавности / ДАНАС / од 14.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR