Glas Javnosti

Холандски трговински ланац "Шпар" долази у Србију, сигурно је да неће бити јефтинији од "Лидла" и "Диса"

Ekonomija
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 26.09.2018.

Холандски трговински ланац долази у Србију преузимањем познате мреже. Ова опција је била у игри и када је дошло до кризе у хрватском "Агрокору". Роба у "Шпару" квалитетнија али и скупља него у "Лидлу".

ХОЛАНДСКИ трговински ланац "Шпар" у Србију ће ући тако што ће купити "Меркатор С" у нашој земљи, незванично сазнају "Новости". Ова опција, наводно, постојала је и на почетку кризе са "Агрокором", али се одустало због великих проблема који су захватили хрватски гигант, који газдује "Меркатором С", у чијем саставу су "Идеа" и "Рода". Ипак, како је седиште Збербанке, као власника "Агрокора", у Бечу, где се налази и "Шпарово" седиште за централну и источну Европу, врло вероватно је да се воде преговори да им се уступи ритејл у Србији.

 
Уз то, руски банкари немају претерани интерес да "ређају полице по Балкану", тврди наш извор, па ће до коначног договора највероватније и доћи. Ако већ и није! Иначе, "Шпар" кад осваја нова тржишта углавном иде на аквизицију и допуњава се оним што му недостаје, за разлику од "Лидла", који има "гринфилд" инвестиције. "Шпар" је класичан ритејл ланац, са премијум робом.

Да полако куцају на наша врата, потврдио је и за Б 92 директор "Шпара" за проширење и развој Боштјан Брантуша. Они ће, наводно, када стабилизују тржиште у Хрватској, прећи на нашу земљу.

Како је Брантуша изјавио, планови ће бити познати у догледној будућности. Они не искључују ни аквизицију, а сам начин уласка "Шпара" у Србију ће зависити од тренутне ситуације на тржишту. Уз то, он је навео и да је пропадање "Агрокора" утицало на њих, као и да у свему виде шансу. Тако су преузимањем трговина "Била" добили још 20 других радњи, па је "Шпар" са 10 нарастао на 100 трговина.

Ипак, са свиме треба бити стрпљив и чекати конкретне одлуке, јер се и "Лидл" најављивао годинама, сматра економиста Драгован Милићевић.

- Ова информација је и мене изненадила - каже Милићевић. - "Шпар" је трговински ланац који је више категорије, и по цени и по квалитету, од "Лидла" и других трговина. Као што је "Меркатор". Ипак, то нашим грађанима доноси само већи асортиман, али је та роба већим делом увозна. Као што и "Лидл" набавља бар 70 одсто робе од својих матичних фирми, које су ван Србије. Једино су Словенци успели да се изборе да добар део асортимана буде домаћег порекла. Овако, имаћемо још једне који ће да извлаче новац из земље а да не упошљавају додатне капацитете у Србији. "Шпар" нашим грађанима сигурно неће донети ниже цене.

На тврдње да би "Шпар" могао да преузме "Меркатор С", економиста Милићевић каже да није искључено да они то ураде. Ако имају екстерни развој, сигурно да постоји шанса и жеља да купе "Меркатор". Сигурно је и да ће донети добру цену, али и квалитет. Међутим, мислим да ће морати и да се прилагоде домаћој платежној способности. Ни "Лидл" нема исте цене у Словачкој, Словенији или Грчкој. Сигурно је да "Шпар" неће бити јефтинији од "Лидла" и "Диса".

Глас јавности / НОВОСТИ / од 26.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR