Glas Javnosti

HIPERINFLACIJA U AMERICI: Počinje nekontrolisano štampanje dolara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Američke Federalne rezerve (FED) objavile su da će bez ograničenja štampati nove novčanice dolara i kupovati hartije od vrednosti na berzi.

Iako takva politika ima za cilj spasavanje zemlje od moguće recesije, ipak rizikuje da ubrza inflaciju i još više oslabi dolar, smatraju stručnjaci.

Nakon što je FED 23. marta objavio da planira neograničenu kupovinu obveznica i neograničeno štampanje američke valute, kurs dolara je narednog dana oslabio, dok se ruska valuta značajno učvrstila na Moskovskoj berzi – sredinom dana dolar je oslabio za 1,8 odsto i vredeo je 78,1 rubalja.

Rast vrednosti ruske rublje u odnosu na američku valutu eksperti povezuju sa slabljenjem kursa dolara na svetskom nivou. Naime, indeks DXY potonuo je za skoro 1,5 odsto, pokazuju podaci međunarodne berze.

Stručnjaci smatraju da je ovakva situacija povezana sa saopštenjem američkog FED-a, koji igra ulogu centralne banke u zemlji.

"Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu otkupiće državne hartije od vrednosti i državne hipotekarne hartije od vrednosti u količinama potrebnim za održavanje stabilnog funkcionisanja tržišta", navodi se u saopštenju FED-a.

Kako se očekuje, ovakva politika trebalo bi da poveća novčanu masu u ekonomiji i da pomogne da se poveća rast stope BDP-a.

Istovremeno, ovakvi koraci FED-a rizikuju da dugoročno oslabe dolar, prognoziraju eksperti.

"Nakon porasta u protekle dve nedelje, dolar sada beleži pad. Zbog panike na tržištu usled koronavirusa, investitori su masovno kupovali dolare. Sada je spuštanje kamatnih stopa na nulu i najave neograničene kupovine korporativnih obveznica postavilo temelje za slabljenje potražnje za dolarom", smatra stručnjak Aleksej Kirienko, prenosi Sputnjik.

Globalni investitori pozitivno su reagovali na odluku američkih Federalnih rezervi. Nakon pada u poslednjih nekoliko sedmica, indeksi na berzama većine zemalja beležile su siguran porast 24. marta.

"Federalne rezerve čine sve što je moguće da se ne uruši tržišta duga. Takvi potezi utiču na raspoloženja globalnih investitora. Zbog toga su oni prihvatili saopštenje FED-a kao pozitivan trend, što je dovelo do porasta indeksa na berzama i niza valuta", ističe ekspert sa Insituta za primenjena ekonomska istraživanja Aleksandar Abramov.

Pored slabljenja dolara, odluka FED-a mogla bi dovesti i do naglog skoka inflacije u zemlji, dodaje stručnjak.

"Postoji mogućnost naglog skoka rasta potrošačkih cena, i to se može desiti kada se najmanje očekuje", zaključuje Abramov.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR