Glas Javnosti

Firme najbogatijih porodica u Evropi na listi Banke Engleske za milijarde nužne pomoći za opstanak ekonomije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za hitnu finansijsku pomoć vlade Velike Britanije u iznosu od preko 16 milijardi funti (20,6 milijardi dolara) javile su se kompanije koje kontrolišu britanski i evropski milijarderi.

Fond za finansiranje korporativnog oporavka Banke Engleske (CCFF) pokrenut je u martu radi pružanja jednogodišnjih zajmova nefinansijskim kompanijama koje daju značajan doprinos ekonomiji Velike Britanije.  Međutim, među imenima kompanija podnosilaca zahteva za ovu pomoć, koje je Banka Engleske objavila u četvrtak (4. juna), nalaze se neke od korporacija u vlasništvu najbogatijih porodica Evrope.

Na spisku su se našli JCB, proizvođač bagera, jedna je od najvećih privatnih kompanija u Velikoj Britaniji koja kontroliše porodica milijardera Bamford. CNH Indastrial je italijansko-američko-holandska multinacionalna firma koju na kraju kontroliše porodica Anjeli (preko Ekor-a), jedna od najbogatijih u Italiji. Zahtevali su 600 miliona funti (770 miliona dolara) svaki.  Takođe 600 miliona funti (770 miliona dolara) dodeljeno je Vestfieldu, kompaniji koja drži  tržne centre koju pak kontroliše australijska porodica Lovi.

Milijarder Džo Luis vlasnik kompanije “Tottenham Hotspur”, koja je vlasnik i čuvene fudbalskog  tima, tražila je 175 miliona funti (224 miliona dolara).

- Zaprepaštena sam što toliko mnogo preduzeća u vlasništvu milijardera finansiraju poreski obveznici, izjavila je Margaret Hodž, članica opozicione Laburističke partije o listi, koja broji 60 kompanija.

Ona je takođe je zatražila od Rišija Sunaka, kancelara Velike Britanije, da spreči davanje državne pomoć preduzećima koja bi mogla da izbegnu porez.

Međutim, Forbs u svojoj analizi kako se troši pomoć Banke Engleske još konstatuje, da nije prvi put da kompanije u vlasništvu milijardra ili su pod kontrolom države tražile državnu pomoć. Podsećajući na Švajcarsku šemu, koja je koštala vladu oko 14 milijardi funti (18 milijardi USD) mesečno, a koju su koristile kompanije povezane sa najmanje 20 milijardera, o čemu je pisao  Sandej tajms. Među njima je bila grupa Virgin Ričarda Brensona i braća Hinduja. 

I luksuzni brendovi trpe

Dva vodeća luksuzna brenda, Šanel i Barberi, takođe su na listi onih koji su zatražili pomoć od britanske države kao i hoteli visokog cenovnog ranga “Intercontinental”.

Možda su stvari zaista tako loše među bogatima kad ne troše na uobičajene načine. Luksuzni brendovi očekuju da će oko trećine prihoda biti smanjeno tokom godine, navodi savetnik Bain. 

CNH Indastrial saopštio je da traži kredit za očuvanje zdravog nivoa likvidnosti tokom ovog perioda nesigurnosti.

Tottenham Hotspur, međutim, bio je otvoreniji, rekavši da njegovi gubici mogu preći 200 miliona funti (256 miliona dolara) u periodu do juna 2021. godine.

- U svih mojih 20 godina u Klubu bilo je puno prepreka, ali nijedn kriza nije bila ovih razmera, rekao je predsedavajući Kluba Danijel Levi, koji je prošle godine bio najplaćenijih izvršnih direktora Premijer lige.

Budući da kompanije koje dobijaju zajmove Banke Engleske ne smeju da daju bonuse, Levi će možda odstati bez svog uobičajenog bonusa od 3 miliona funti (3,9 miliona dolara).

(Izvor: forbes.com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR