Glas Javnosti

EVO GDE JE NJIVA NAJSKUPLJA: Hektar zemlje u Bačkoj 500 puta skuplji od Juga

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene poljoprivrednog zemljišta u Južnoj Srbiji kreću se od samo 190 evra, dok cena hektara u Južnobačkom okrugu dostiže neverovatnih 100.000 evra za jedan hektar prema izveštaju za prvu polovinu 2020. godine .

Republički geodetski zavod nedavno je objavio polugodišnji izveštaj o prometu nekretnina na području Srbije, na osnovu prikupljenih podataka.

Kako se navodi u izveštaju, homogenizacija podataka je postignuta isključivanjem rezultata kod kojih je očigledno da su na cenu uticale okolnosti koje nisu posledica tržišta već su specifične za transakciju.

Najviše poljoprivrednog zemljišta kupljeno je u Lozoviku, opština Velika Plana -31 parcela, dok su najmanje kupljene u Liparu, opština Kula sa tri parcele, prenose Biznis i finansije.

Podsetimo, u martu mesecu ove godine Geodetski zavod izašao je sa rezultatima istraživanja kada je prosečna cena po hektaru iznosila u Severnobačkom okrugu 9.650 evra, Zapadnobačkom 8.250 evra i Sremskom okrugu 8.500 evra.

Gledano po jediničnoj ceni, nadležni objašnjavaju da je najviše izdvojeno 100.000 evra po hektaru u Gunarošu, opština Bačka Topola u severnobačkom okrugu.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR