Glas Javnosti

Економско чудо и "велика инвестиција" из Бангладеша, отворено прошле године у Сомбору сада у блокади са дугом од 9 милиона

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Н1 / од 06.09.2018.

Фирма за производњу текстила „Pretty sweaters group“, отворена крајем прошле године у Сомбору, уз подшку Министарства привреде и локалне самоуправе, као прва инвестиција истоимене компаније из Бангладеша у Европи, сада је у блокади.

Како Н1 сазнаје, борд директора те бангладешке фирме одлучиваће следеће недеље о томе хоће ли остати у Србији. Нејасно је шта то значи за државну субвенцију од 3,4 милиона евра, коју им је Влада Србије обезбедила.

Најављивана као велика инвестиција коју ће Влада субвенционисати са 3,4 милиона евра, привредна прича у Сомбору завршила се нелсавно.

Рачун компаније Pretty sweaters из Бангладеша је у блокади са дугом од преко 9 милиона динара, а од око стотинак запослених, више од 70 њих је дало отказ, јер, како кажу, не желе да раде без плате.

"Ми сад потражујемо наше плате. Цела ће бити августовска, већина ту није добила ништа три месеца, онда имамо путне трошкове нисмо добијали, а нас сваки дан нас малтертирају стављају на неке листе, да је долажење на посао обавезно прековремено, то је месецима."

"Дајеш све од себе да би се испоштовало све, да би једног дана био у добростојећој компанији, данас та компанија није ни прво слово како је почела прича, велико разочарење".

Прошле године најпре су покренули тренинг центар, да би у новембру производњу преселили у погоне некадашње фабрике Застава и најавили да ће у периоду од две године запослити 1.100 Сомбораца, те да ће у производне капацитете уложити више од 14 милиона евра. Радници међутим кажу да их у погонима никада није било више од 200, а да су проблеми почели већ у јануару.

Представник ове фирме из Србије Давор Бречић није желео пред камере, кратко је само поручио да ће Борд директора компаније из Бангладеша следеће недеље одлучивати о будућности свог пословања у Србији, те да субвеницје од државе нису ни повукли, јер, како каже, нису испунили услове. Иако смо питања Министарству привреде упутили пре три дана одговор нисмо добили.

Глас јавности / Н1 / од 06.09.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR