Glas Javnosti

Данас: Више информација о приватизацији РТБ Бор може се добити на берзи у Хонконгу него од српских министара

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Данас / од 04.09.2018.

О томе како изгледа приватизација РТБ Бора, иначе названа докапитализацијом, више информација може се добити на хонгкошкој берзи него од домаћих званичника, пише Данас.

Као прво, оно што се може закључити из саопштења компаније “Зијин мајнинг” која је одабрана за најбољег понуђача на тендеру је да посао још није готов. Како се наводи, компанија још није закључила формални уговор и тек предстоје даљи преговори о условима уговора.

“Постоје одређене неизвесности у вези са трансакцијом“, наводи се у саопштењу Зијин мајнинга на хонгкошкој берзи уз упозорење инвеститорима да буду опрезни.

На конференцији за медије посвећеној представљању новог стратешког партнера РТБ-а министри енергетике Александар Антић и финансија Синиша Мали рекли су да Кинези имају шестогодишњи бизнис план који подразумева инвестиције од 1,26 милијарди долара уз преузимање дугова РТБ-а од око 200 милиона долара.

У саопштењу кинеске компаније нешто детаљније је образложен овај бизнис план, па сазнајемо да ће њ ихова директна инвестиција у компанију износити 350 милиона долара колико је тражено тендером. Остатак средстава која ће бити уложена у „технолошку реформу, проширење или изградњу на четири рудника и топионици“ биће заправо средства самог РТБ Бора. Како се наводи у обраћању инвеститорима поред докапитализације од 350 милиона долара, остатак средстава ће бити обезбеђен из готовинских прилива из пословања и кредита пословних банака РТБ Бору.

Такође, што се тиче отплате дугова Бора они ће бити обављени у складу са УППР-ом, али додаје се и да ће сами услови отплате бити подложни преговорима.

Зијин компанија, један од највећих произвођача бакра и злата у Кини, очекује да ће након инвестиција и осавремењивања производње достићи годишњу производњу од 120.000 тона бакра, 1,45 тона злата и 10,6 тона сребра. У топионици очекују да производе 150.000 тона катодног бакра годишње.

У 2017. години РТБ Бор је произвео 69.200 тона катодног бакра, 1.087 килограма злата и 11.858 килограма сребра у топионици. Од тога из сопствених рудника је прерађено 43,5 тоне бакра, 700 килограма злата и пет тона сребра.

Кинези напомињу да према подацима с краја 2014. године РТБ Бор поседује близу две милијарде тона руде бакра са учешћем бакра од 0,39 одсто и 7,86 милиона тона бакра. Резерве злата се процењују на 297 тона, а сребра на 2.197 тона.

Ако се узме у обзир алтернатива приватизацији, а у случају РТБ-а Бор који је нагомилао 1,1 милијарду евра дуга од чега је држава опростила 900 милиона то је катанац у браву, ово је добар посао, оцењује Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду.

„Ако погледамо шта је Бор данас у овом тренутку вероватно није било боље. Али од тих 1,46 милијарди долара које су спомињали улази нових 350 милиона долара и још можда 200 милиона долара за враћање дугова, ако и то не буде враћано из текућег пословања. Ово остало биће уложено или из пословања или из кредита који ће се опет враћати из пословања РТБ-а. Тако да јесте добро, али далеко од тога да се ради о историјском резултату“, сматра Савић додајући да предавањем већинског власништва држава губи право на управљање, али и ако 5.000 људи буде радило и ако им се буду плаћали доприноси и порези и ако се буде исплаћивала добит како треба и то ће бити корист за државу.

Са овим се слаже и економиста Милан Ковачевић који каже да је најгора варијанта да су политичари наставили да упропашћују предузеће док порески обвезници плаћају за то.

„Ово је боље него до сада, али ипак би било важно да Влада ствара поверење код грађана и да открије све што је уговорено. Имајући у виду претходна искуства верујем да ће и код овог уговора бити доста ствари које ћемо постепено открити“, каже Ковачевић.

Глас јавности / Данас / од 04.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR