Glas Javnosti

CENE SVE SVE VEĆE, A LIVADA SVE VIŠE U KOROVU! Pčelari upozoravaju na porast cene meda, a Srbija bez laboratorije za kontrolu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Loše vesti stižu od pčelara, koji najavljuju da bi tegla meda uskoro mogla i da košta 2.000 dinara, iako već sad u nekim prodavnicama tegla ove poslastice košta od 1.500 do 1.800 dinara.

Cena raste zbog sve manje ponude, a poznavaoci kažu – sve više livada je u korovu, a lošiji su i klimatski uslovi.

Nedostatak meda, posebno bagremovog, evidentan je već godinama, a glavni razlog je što pčele nemaju dovoljno nektara da bi sakupile med, kaže za RTS profesor Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević.

 

- Pčele nisu imale dovoljno nektara da bi sakupile med i to se desilo ove godine i dešava se već godinama, konkretno kod nas imamo nedostatak bagremovog meda. Dešava se da bagrem cveta, ali ne medi dovoljno i onda nemate dovoljne količine meda - objašnjava Stanisavljević.

I kupci koji godinama kupuju med od proverenih proizvođača primećuju nestašicu koja, kako kažu, traje već šest godina.

- Ne bih znao da vam kažem koji je pravi uzrok nestašice meda, ja kupujem već godinama od proverenog proizvođača - kaže jedan od sagovornika.

S druge strane, falsifikovanog meda je sve više na tržištu, a Srbija nema laboratoriju za detaljnu kontrolu, već su one rutinske i odnose se na ispitivanje osnovnih parametara.

Načelnik veterinarske inspekcije Zoran Ivanović kaže da u slučaju otkrića falsifikovanog meda u inspekciji povećavaju nadzor ne samo distribucije meda nego i proizvodnje.

Foto: Pixabay

- Svaki subjekat u poslovanju mora da obezbedi sve potrebne informacije svom nadležnom inspektoru - objašnjava Ivanović.

Kad ga već tako skupo plaćamo, bar da ne kupujemo falsifikat.

- Kada vidimo da je med kristalizovan jer je to njegovi prirodni proces, to je sigurno pravi med, jer falsifikatori nisu mogli da naprave falsifikat koji se kristališe - tvrdi Stanko Rajić iz Udruženja pčelara.

Stariji i iskusniji kupci imaju svoje načine kako proveravaju kvalitet meda, tako jedna baka kaže da kada okrene teglu, gleda da li će se pojaviti "kugla".

(Glas javnosti/RTS)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR