Glas Javnosti

Cena zlata skače u nebo, a dolar sve više pada

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena zlata je porasla iznad 1.800 dolara za uncu, pošto je Kina ukinula više mera kontrole kovida-19, povećavajući pritisak na dolar koji nastavlja silazni trend prema vodećim rivalima.

Zlato je na spot tržištu ojačalo za 0,5 posto na 1.807,60 dolara za uncu na današnjem trgovanju do 16:23 časova po šangajskom vremenu, izveštava „Blumberg”.

Cene srebra, paladijuma i platine su takođe u usponu, dodaje njujorška agencija bez navođenja konkretnih podataka, javlja Tanjug.


Zlato je u poslednjem ovogodišnjem kvartalu zabeležilo rast cene za više od 8,0 procenata, podržano povlačenjem dolara i nadom da će Federalne rezerve (FED) usporiti agresivno zatezanje monetarne politike.

Naime, tržišni akteri analiziraju američke podatke od petka o popuštanju inflacije i slabljenju potrošnje stanovništva, što bi moglo da smanji pritisak na FED za daljim većim podizanjem ključne kamate.

Putnici koji dolaze u Kinu od januara više neće morati da idu u karantin, što će doprineti ubrzanju ukidanja strogih pandemijskih pravila i jačanju raspoloženja prema najvećoj azijskoj ekonomiji, ocenjuje „Blumberg”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR