Glas Javnosti

Cena nafte pala ispod nule: Nema mesta ni za skladištenje

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Cene nafte su se u ponedeljak prvi put zabeležile negativne vrednosti pošto je velika ekonomska kriza uzrokovana korona virusom ostavila trgovce očajnim.

Cena američke sirove nafte pala je za više od 105 odsto do - 2 dolara po barelu za samo nekoliko sati, što je prisililo proizvođače nafte da plaćaju kupcima jer u skladištima jednostavno nema dovoljno prostora, piše "Gardijan".

Pad potražnje uzrokovan pandemijom Covid-19, takođe je primorao kanadsku referentnu cenu nafte da u ponedeljak ode ispod nule.

-Problem disbalansa globalne ponude i potražnje počeo je da se pokazuje u cenama. Kako se proizvodnja nastavlja, skladišta se pune iz dana u dan. Svet koristi sve manje i manje nafte- kaže Bjornar Tonhaugen, šef nafte u kompaniji Ristad Enerdži.

"Gardijan" je tokom vikenda izvestio da je rekordnih 160 miliona barela nafte bilo smešteno u tankere najvećih svetskih brodskih luka, uključujući američki zaliv, nakon najdubljeg pada potražnje za naftom u poslednjih 25 godina zbog pandemije korona virusa. Poslednji put slična situacija dogodila se 2009. godine kada su trgovci skladištili više od 100 miliona barela na moru pre nego što su iskrcali zalihe kada je ekonomija počela da se oporavlja.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR