Glas Javnosti

Бугарски тајкун и ортак Томислава Николића, Цветан Василев покушава да отме чак 47 милиона евра кроз фиктивне зајмове и лажне инвестиције

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Блиц / од 28.08.2018.

Врши преваре кроз фиктивне зајмове и лажне инвестиције, што кроз опрему, из Српске фабрике стакла у Параћину коју је довео на ивицу пропасти.

Дугачак је списак финансијских малверзација Василева у стаклари и треба их се подсећати све док не буде одговарао за своје поступке. Суноврат Српске фабрике стакла почео је пре 11 година када ју је преузела бугарска стаклара “Рубин” да би потпуни слом уследио 2012. године након што је њен власник постао Василев. Дугови су порасли чак 70 пута. Некадашњи гигант српске привреде само ЕПС-у и „Србијагасу“ дугује скоро 50 милиона евра. У међувремену, отпуштено је чак 230 од 825 радника. Од 20 пећи набављених још 70-их и 80-их година прошлог века, које су представљале највећу снагу фабрике, само две су још у функцији: остале су или угашене или продате у старо гвожђе услед недомаћинског пословања бугарског тајкуна.

Такође, Василев је измишљао и лажне инвестиције. Тако се позивао на свог сународника, милионера Емилијана Гебрева који ће, наводно, параћинску фабрику подићи на ноге. Међутим, то је Гебрев одлучно демантовао. У јануару ове године стаклара је отишла у стечај због дуга од 47 милиона евра, који потражује чачанска фирма „Вексилиум“, иза које стоји, ни мање ни више, него сам Василев. Бугарски мегаломан хтео је да уништи СФС и да опере новац из своје Корп банке и да преко продаје опреме извуче паре из фабрике. Поред тога, Василев је хтео да уништи све повериоце СФС-а и тако омогући потпуни улаз на тржиште фабрикама стакла из Хрватске које су параћинској стаклари једини конкуренти на тржишту.

Међутим, српско Тужилаштво за организовани криминал посумњало је да је пропадање фабрике лажно. Покренута је истрага против Василева због сумње да је изазвао лажни стечај. Тог става су и радници и руководство СФС, који су одлучили да се боре против пропасти фабрике и захтевају истрагу против бугарских „партнера“ и бившег руководства предузећа.

Василев је по финансијским махинацијама познат и у својој отаџбини одакле је 2014. побегао у Србију у страху од потернице коју је за њим расписало тамошње тужилаштво.

Занимљиво је да се, без обзира на све документоване малверзације, Василев и даље слободно креће по Београду, има обезбеђење и живи у вили на Сењаку. Поставља се питање да ли такав човек заслужује азил и држављанство Србије?

Одлука о стечају у септембру

У крагујевачком суду траје поступак у којем ће бити одлучено да ли ће у СФС бити уведен стечај. Последње рочиште одржано је у јулу, а како је “Блиц” писао, на њему је адвокат Василева тражио изузеће судије. Следеће рочиште одржаће се у септембру и на њему се очекује коначна одлука о стечају.

Донатор фондације Драгице Николић

Василев је познат и као ортак бившег председника Томислава Николића са којим је имао и конкретне пословне подухвате.

Наиме, Николић је за портал Инсајдер.нет потврдио да је власник СФС био током поплава 2014. један од донатора фондације његове супруге Драгице Николић. Николић је, међутим, навео да је донација уплаћена пре него што је за Василевим расписана потерница.

Глас јавности / Блиц / од 28.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR