Glas Javnosti

Брдо још није срушено, кад ће не зна се. БИА надгледа да га неко не украде и однесe кући

Ekonomija
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ / од 19.09.2018.

До сада је уклоњено 120.000 кубика земље са брда које се обрушило на Коридору 10 код Грделице.

Планирано је да буде уклоњено до 350.000 кубиних метара, речено је Тањугу у "Коридорима Србије".
"Тренутно на градилишту имамо две машине за бушење шипова. Изграђено је 10 шипова, а ускоро ће уследити радови на изади монтажних попречних носача за галерију", наводе у том предузећу.

Кажу да су припремљене две оплате (калупи за изливање бетона) за монтажне носаче за галерију која ће додатно заштити косину и најављују да ће већ од следеће недеље бити четири оплате. 

Након што се на Коридору 10 обрушио потпорни зид, председник Србије Александар Вучић је рекао да би проблем могао бити решен "тако што ће брдо бити срушено". 

Иначе, до рушења зида дошло је тако што је шпанска фирма "Азви" уместо да изгради вертикалне одводне канале на потпорним зидовима, хоризонталним препрекама практично задржавала воду, а што је покренуло клизиште и довело до урушавања зида. 

Због проблема је до сада пројекат 11 пута мењан, а у међувремену је додатно ангажована и фирма "Интеграл". 

Радови се на том делу тренутно одвијају без "Азвија", који је напустио тај део градилишта, након што им је саопштено да ће бити потребни додатни радови који нису предвиђени уговором. У истрагу целог случаја укључена је и Безбедносно-информативна агенција, која на терену прати извођење радова. 

За надзор над овим пројектом надлежан је конзорцијум фирми "Лоуис Бергер" и "Егнатиа Одос", а финансира га Европска инвестициона банка. Штета од урушавања зида процењена је на три милиона евра, а речено је да ће она ићи ће на терет компаније "Азви".

Глас јавности / ТАНЈУГ / од 19.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR