Glas Javnosti

VIŠE OD 28.000 radnika SKORO 30 GODINA ČEKA NOVOG GAZDU! Na doboš ide 10 PREDUZEĆA, a među njima i zvučna imena

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji proces privatizacije nekadašnjih društvenih preduzeća traje bezmalo 30 godina. Posle pauze, zbog pandemije koronavirusom, država planira da "udomi" jedan broj preduzeća.

Proces privatizacije, koji je gotovo bio zaustavljen, trebalo bi uskoro da se nastavi objavljivanjem oglasa za 7 kompanija, među kojima su “Lasta”, Ivan Milutinović, Jugoslovensko rečno brodarstvo, Rudnik Kovin, Rad, Petrohemija, pa bi narednih meseci blizu 5.000 zaposlenih u ovim i drugim preduzećima, moglo da dobije novog vlasnika.

 To praktično znači da od 14 kompanija, koje su u ovoj godini trebalo da nađu novog vlasnika, prema saznanjima “Blica”, četiri neće biti u toj trci jer je proces obustavljen pa će i dalje ostati na spisku “neudomljenih”, pošto je za tri firme već objavljen javni poziv.

Na tom spisku je trenutno 76 nekada uspešnih preduzeća sa 28.000 zaposlenih, koje su još uvek na grbači države, jer su u procesu tranzicije izgubile trku na tržištu.

Da li će je dobiti sa novim “gazdama” za sada je neizvesno ali ono što je izvesno to je da su javni pozivi za neke manje poznate firme, poput “Severtransa” iz Sombora, “Jadrana” iz Gajdobre, raspisani krajem juna, pa bi ovih dana trebalo da se zna da li ima zainteresovanih.

Nešto kasnije će biti poznato ko je kupio i akcije zlatare Majdanpek, koje su nedavno oglašene za prodaju.

Stručnjaci kažu da je važno što je proces privatizacije nastavljen, jer je prošle godine bio gotovo zaustavljen zbog pandemije korona virusom, kada je od ponuđene tri, prodata samo jedna kompanija. To uliva nadu da se nakon 30 godina razvlačenja privatizacije nekadašnjih društvenih preduzeća, nazire njen kraj.

Ipak, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović nedavno je rekao da ne može jasno da kaže kada će taj kraj doći. jer je reč o živom prosecu.

- Reč je o živom prosecu a država će se prema svakom od preduzeća u njenom vlasništvu određivati pojedinačno. Realno da se u ovoj i narednim godinama steknu uslovi da se oglasi prodaja za oko 30 od 76 preduzeća. Za ostale za sada ne postoje uslovi za oglašavanje jer se za neka od njih vode sudski sporovi i postoje problemi sa imovinom. Desetak preduzeća je u UPPR-u a među njima su Simpo, Jumko Trajal, Politika. Oglašavanje za prodaju za njih sada nije moguće, ali shodno UPPR-ovima u preduzećima gde su oni pravosnažni, mi u njima možemo da prodajemo imovinu koja nije u kor biznisu - objašnjava Stevanović.

Resorna ministarka Anđelka Atanasković pak kaže da da iako je koronavirus uticao na gotovo sve segmente privrede, pa i privatizaciju, do kraja godine bi trebalo da se nađe kupac za nekoliko većih preduzeća.

- Na tim preduzećima se trenutnmo radi a jedno od njih je “Lasta” za koju se završava procena kapitala. Što se tiče “Petrohemije” Vlada bi uskoro trebalo da odredi model po kome će se ova kompanija privatizovati. Treba da se zna da je država uradila dobar posao jer je od 570 kompanija koje su bile u portfoliju za privatizaciju, ostalo samo nešto više od 70. Za neka manja preduzeća postoje imovinski i sudski problemi i ona ne mogu da se oglašavaju. Nažalost ima dosta firmi koje su i više puta oglašavane ali nisu našle kupca pa će verovatno morati da idu u stečaj - kaže Atanasković.

Čini se da takva sudbina neće zadesiti “Lastu” za koju je ruska kompanija“Sinara-Transportne mašine” pokazala interesovanje pa je njena delegacija na čelu sa vlasnikom Dmitrijem Pumpjanskim , početkom aprila posetila to preduzeće. samo nekoliko nedelja nakon te posete, ova firma je poslala i pismo o namerama.

U istom paketu sa “Lastom” trebalo da ide i pančevačka Petrohemija jer su nedavno opet pregovarali predstavnici Srbije i Gaspromnjefta. Petrohemija zavisi od snabdevanja sirovim benzinom od strane NIS-a i zato je upravo ta kompanija jedini mogući kupac. Pregovori se odvijaju već godinama, a pre tri godine NIS je konverzijom dugova Petrohemije postao vlasnik 20,86 odsto ovog pančevačkog giganta.

Država pak ima 76 posto a tri odsto Lukoil. Zapošljava 1.215 ljudi a 2017. godine UPPR otpisano joj je 77 milijardi dinara. Model privatizacije uskoro će odrediti Vlada ali se pretpostavlja da će se ići na strateško partnerstvo.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR