Glas Javnosti

Е тако се то ради, пази сад. Бивши члан бирачког одбора: Како се вара на изборима?


Autor: Глас јавности / Н1 / од 21.09.2018.

Бирачки одбор је најважнија, али уједно и наслабија карика изборног система у БиХ, јер чланове одбора именују странке. Ниједна изборна превара не може да прође ако бирачки одбор ради свој посао, легитимише и надзире изборни поцес, но у БиХ често није тако.

Саговорник је био члан бирачког одбора у неколико изборних циклуса у једном херцеговачком граду. Највеће преваре, каже, дешавају се уколико странка поред свог члана у бирачком одбору врбује симпатизере, или је, пак у договору с неком другом странком, што је много чешћа појава. На бирачком месту треба окренути главу, услуга ће бити враћена на неком другом месту за гласање.

"Да, они се то договоре, да доделе председника бирачког места и два члана. Довољна су три од пет чланова. Та два члана која буду уз председника, један је задужен за бирачки списак, односно легитимацију бирача, други за доделу листића", открива саговорник Н1.

А како то изгледа у пракси, даје примере:

"Тако да су долазили момци, само про форме су показивали личну ларту, а потписивали за неку другу особу, где им је члан бирачког одбора задужен за контролу показао прстом где ће се потписати и које име и како се зове тај бирач. Они се само потпишу, узму листић и убаце. Обично дође њих, од пет до десет одједном, да загужвају да буде неприметно. Организују се. Момци који слабије буду у граду, па су неприметни, тако могу да раде, гласају за неког другог. С једног краја, на други крај општине", наводи за Н1.

"Фазон је био да се потпише за две особе. Већ спремни листићи, дају се једној особи. Тако ови што потписују, то ураде за двоје, узму два листића, тамо их попуне. Нико то не примећује, посебно за ове парламентране изборе, јер имамо велику листу за кантон па ови листићи за остале нивое се не примећују. Листићи који су већ спремни за две особе, дају се једној особи. На последњим изборима 2014. године доносили су велике лимене кутије, сад су пластичне, унутра је већ било убачено 300 одрађених гласова", наглашава саговорник Н1.

Један од начина да се помогне одређеној страни је да листић на коме су гласови противничке стране, буде проглашен неважећим. Више је начина за то.

"Да су девојке које имају дуге нокте, или уграде вештачке нокте, под тај нокат откину део хемијске оловке, има мало мастила у њој и када броји листиће само то прилепи на нокат то је неприметно. Када листа, она га пошара, постаје неважећи. Шта мислите када се изброје ти листићи на бирачком месту, па онда касније када Општинска изборна комисија заврши слично, колико се странке могу оштетити на такав начин? То ЦИК не уважава када се прави приговор, јер се види само да је пошаран, они аутоматски напишу да је неважећи листић", додаје саговорник Н1.

Ове године посебно је велики притисак на бираче од којих се тражи да сликају свој глас заједно са личном картом. Иако члан бирачког одбора има право да задржи и личну и мобилни, то се у прошлости ретко дешавало.

У малим местима могућност контроле је много већа, па се на бираче врши притисак да на бирачко место изађу у тачно одређено време, како би се могло контролисати гласање..

И да не заборавимо мртве, обично излазе на бирачка места пред крај гласања.

"Иако су спискови прочишћени, велики број мртвих гласа. Доведе неку бабу, у пола седам пред затварање и заокружи за кога треба, коју нико никада није видео. Но она гласа са 65 година за ону која има близу 100".

Шта раде посматрачи, питамо, наш саговорник каже седе са стране. Ако нешто и примете и побуне се, председник бирачког одбора може да их замоли да напусте просторију, што се често дешавало.

Барем на местима на којима је наш саговорник био члан бирачког одбора, полиција никада није реаговала, нити је било ко одговарао за кршење изборног процеса.

Глас јавности / Н1 / од 21.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR