Glas Javnosti

ЂУКАНОВИЋ: СПЦ МАНИПУЛИШЕ И УЦЕЊУЈЕ

Vesti
Autor:

ПОДГОРИЦА - Председник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио је Српску православну цркву да манипулише својим верницима у Црној Гори и нагласио да је тој држави потребно да има своју православну цркву како би учврстила национални идентитет и супротставила се мешању из Србије.

СПЦ користи "вешт облик манипулације како би се веровало да држава жели да им одузме свете реликвије", рекао је Ђукановић у интервјуу за „Франс прес“ и додао да ће цркве и под контролом државе наставити да примају православне вернике.

"То је уцена. СПЦ покушава да користи вернике као начин притиска на државу да би одустала од закона, односно да је присили на капитулацију. То је апсолутно неприхватљиво", оценио је црногорски председник.

Француска агенција наводи да је Ђукановић, који води земљу већ 30 година, говорио о спорном Закону о слободи вероисповести због којег на улице већ два зимска месеца излази више десетина хиљада верника, а све то се дешава пред јесење парламентарне изборе у Црној Гори.

Према речима Ђукановића, Црна Гора треба да има сопствену цркву као начин потврђивања свог националног идентитета 14 година после стицања независности.

"Вођени смо неспорном потребом да усавршимо духовну, друштвену и државну инфраструктуру како бисмо ојачали свест грађана о сопственом идентитету", рекао је он и додао да би у Црној Гори требало да постоји аутономна православна црква која би окупила све православне вернике, "како припаднике српске тако и припаднике црногорске националности".

СПЦ, чије је седиште у Београду, представља већину православаца у Црној Гори. Црногорска православна црква није канонски призната у православном свету, наводи „Франс прес“.

СПЦ је један од "важних инструмената које користе идеолози национализма 'Велике Србије' против Црне Горе, против њене независности, њеног националног, културног и верског идентитета", рекао је 57-годишњи Ђукановић.

Закон који је усвојен крајем децембра 2019. године предвиђа да држава преузме контролу над имовином за коју верске заједнице не могу да докажу да им је припадала пре 1918. године, када се Црна Гора интегрисала у састав Краљевине Срба, Хрвата и Словена и изгубила своју независност.

Текст закона би могао да се односи на велики део од 650 цркава и манастира Црне Горе. СПЦ оптужује црногорску владу да жели да јој одузме имовину, масовне молитве се одржавају два пута недељно, а на тим скуповима се захтева повлачење закона.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR