Glas Javnosti

Држављанин Србије међу зараженим на крузеру "Велика принцеза"

Vesti
Autor: РТС

Коронавирус је регистрован у 90 земаља, број заражених премашио је 100.000, умрло је око 3.400 људи, а опоравило се више од 54.000. Од европских земаља, најтеже је погођена Италија – 200 преминулих и 4.600 заражених. На крузеру "Велика принцеза" код Сан Франциска, на којем је 3.400 путника и чланова посаде, потврђено је да је 21 особа заражена коронавирусом, међу њима и један држављанин Србије.


На крузер "Велика Принцеза" којем је забрањено да пристане у Сан Франциско, хеликоптерима америчке Националне гарде достављени су пакети са тестовима на вирус. Код 60 до сада тестираних путника и чланова посаде, инфекција је утврђена код 21, међу којима је и 29-годишњи Иван Софронијевић који на броду ради као конобар.
"Он је три дана био болестан, рекао је свом супервизору да треба да иде код лекара, да му није добро, али овај му то није дозволио, мислио је да неће да ради. Каже прехладио сам се, уши су ми запушене, имам температуру, малаксао сам, али морам да радим. Онда је тек по подне отишао код лекара, они су га одмах изоловали. Докторка је дошла, прегледала га и рекла да зна да има коронавирус. Он је у изолацији, не зна ни ко је заражен ни шта се дешава, не сме да изађе, храна му се доноси испред врата. Рекла је докторка да не пију никакве лекове, да се тај вирус наводно повлачи сам од себе као и овај грип, да ће само бити у карантину у некој локалној болници 14 дана", испричала је Милена Софронијевић, мајка оболелог Ивана са брода "Велика принцеза".

Почела је хеликоптерска евакуација путника са брода. У САД до сада је 150-оро заражених, а 17 особа је преминуло.

Америчко-израелски савет за јавне послове саопштио је да су најмање две особе које су присуствовале недавној конференцији у Вашингтону позитивне на коронавирус.

У Италији, која има највећи број заражених тим вирусом у Европи, оболео је и Никола Цингарети, лидер Демократске партије, једне од владајућих странака у Италији.

У Италији је забележено скоро 5.000 случајева заразе, а током јучерашњег дана од последица вируса преминуло је 49 особа. Италијански Национални институт за здравље саопштава да је просечна старост преминулих 81 година.

"Све жртве вируса су и раније имале различите здравствене проблеме. Ипак, охрабрује да је више од 500 особа излечено, док је стопа смртности према броју заражених четири процента", изјавио је Анђело Борели, директор италијанске Канцеларије за цивилну заштиту.

Светска здравствена организација (СЗО) објавила је нову мапу пута за стратегије истраживања и развоја у циљу заустављања ширења вируса, и поново позвала државе да предузму мере у борби против ширења вируса.

"У мапи су стратегије за девет кључних области. Тренутно се прави 20 вакцина а многа клиничка испитивања су у току", навео је Тедрос Гебресијус, генерални директор СЗО.

У Јужној Кореји, која је у Азији најтеже погођена после Кине, има више од 7.000 заражених, а умрло је 46-оро људи. Кинеска влада забранила је да се дивље животиње узгајају и једу због избијања корона вируса

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR