Glas Javnosti

ЖИВОТНИ ПОЗИВ ЂОРЂА МИХАИЛОВИЋА: „Сваког дана треба да кажемо сто пута „хвала“ за све оне људе који су погинули на Солунском фронту

Društvo
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 02.10.2018.

Иако је закорачио у десету деценију живота, чувар српског војничког гробља Зејтинлик, Ђорђе Михаиловић (91), кога сви зову чика Ђорђе, и даље је посвећен свом послу и одан палим борцима.

Ни то што се креће уз помоћ штапа и што му плућа, каже нису здрава, га не зауставља. У разговору за Данас открива да је срећан што је дочекао стогодишњицу пробоја Солунског фронта, јер је то „велики празник“.

„Сваког дана треба да кажемо сто пута „хвала“ за све оне људе који су погинули на Солунском фронту. Овде је сахрањено 21.000 бораца. Има Француза, Италијана, Руса и око 8.000 Срба. Солунски фронт био је дугачак од Бугарске до албанске границе. Они који су погинули тамо су одмах сахрањени, па после десет година пренети овде. Зато овде у костурници има 2.000 мермерних плоча, иза којих су смештене кости страдалих, са именима и местом рођења за оне за колико се знало. Нема дана да нема Срба, који дођу да траже гробове својих предака, већина их нађе“, испричао нам је Ђорђе кад смо га недавно посетили.

Иако је реконструкција гробља у току, посетилаца има. Чика Ђорђе их дочекује, показује хумке, тражи са њима изгубљене претке, прича о њиховом јунаштву, а на његово рецитовање стихова Војислава Илића Млађег, који се налазе на спомен костурници, нико не остаје равнодушан:

„Незнани туђинче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба, знај, овде су нашли вечно уточиште највећи јунаци данашњега доба…“

Цео живот је на овом гробљу, живи, ради, чува. Најпре је његов деда, солунски добровољац, Саво Михаиловић био први чувар, па отац Ђуро, да би после његове смрти дужност чувара гробља припала Ђорђу, последњем мушком потомку из лозе Михаиловића.

„Знате шта ми кажу, „то је моје гробље“, па цео живот сам овде, а чувар сам 58 година. Немам сина да ме наследи, зато радим још. Овај посао није за женску децу. Ако бог да још мало здравља, да живим, да радим. Па нико не живи двеста година“, каже Ђорђе, док се сагиње да подигне каменчић са степеница костурнице.

„Волим да је лепо овде, кад посетиоци дођу да све буде чисто“, додаје Ђорђе, који је за своје заслуге већ одликован Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена. Од пре четири године када је због болести морао у болницу, добио је помоћника Предрага Недељковића из Краљева, са којим и данас дели смене. Смеје се кад се сети, како су га тада прогласили мртвим.

„Два месеца сам тада био у болници тешко болестан. На интернету јавили да сам умро, умало нису отворили овде гробницу, где су мој деда и отац да ме сахране. Грешка, ето још сам жив. Идем на терапије за плућа, није баш добро, ал шта да се ради. Нисам пушач, можда је од прашине шта знам“, прича Ђорђе, кога рад и даље држи на ногама. Остаје пак жал, што ће каже, бити последњи Михаиловић, чувар гробова српских војника.

Реконструкција комплекса Зејтинлик готова за 15 дана

Комплетна реконструкција меморијалног комплекса Зејтинлик биће завршена за 15 дана, изјавио је у суботу у Солуну државни секретар министарства за рад Негован Станковић, поводом обележавања стогодишњице пробоја Солунског фронта. Станковић је подсетио да је Влада Србије за реконструкцију тог меморијалног комплекса на коме почива скоро 8.000 српских јунака издвојила 220.000 евра. Поручио је да ће српско војничко гробље за 15 дана добити изглед достојан значаја који има за српски народ и српску историју.

Глас јавности / ДАНАС / од 02.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR