Glas Javnosti

Зашто млади мисле "ко се воли – тај се бије"

Društvo
Autor: РТС

Млади који су у адолесцентној фази у везама често мисле да је насиље саставни део љубави, да је то љубавни хир, каже доц. др Вера Деспотовић, породичнм терапеут.


Истраживања су показала да млади могу дуго у вези да трпе насиље, а да тога нису свесни. Различити су начини испољавања тог насиља – љубомора, претње, контрола, да девојка не може са својим мушким другарима да изађе.

"Често ћете чути да су присутна уверења у смислу ко се воли тај се бије, и да је патња саставни део љубави. Ако се не жртвује нешто, неће се осетити интензивна љубав и слично. То су често ставови код младих који ступају у везе од 17 година па навише", каже Деспотовићева.
Различити су начини испољавања тог насиља – љубомора, претње, контрола, да девојка не може са својим мушким другарима да изађе...

Деспотовићева наводи да родитељи ретко уче децу да треба изаћи из везе у којој их партнер назива погрдним именима, у којој им прети, контролише их, уцењује, гурне, удари, шутне.

"Они виде да има трпљења и у проодици, да се и побију и не разговарају,а затим су загрљени на каучу, па мисле да је љубав", рекла је Вера Деспотовић.

Указује и на насиље у филмовима и видео–игрицама. "Има пуно извора где млади уче да је нетрпељивост и обрачунавање нешто најнормалније", указује Вера Деспотовић.

Могуће је променити се
Терапеуткиња Вера Деспотовић истиче да није немогуће да се партнер који насиље наноси промени, али то није лако.

"Наравно да може да промени понашање, али те терапије дуго трају и треба снажна мотивација да би се укључили у програме третмана", рекла је Деспотовићева.

Они, додаје, негирају и минимизују то што су урадили и одговорност пребацују на жртву – "да она није тако рекла, он не би тако реаговао".

"Тешко прихватају да су радили нешто што је друге повређивал. Тако се бране и не обраћају се програмима третмана, једино ако их неко услови да морају да иду, да ће имати велике губитке, да ће се жена развести од њих или ће завршити у затвору. Треба снажна мотивација и дуго да буду у програму третмана", закључује Вера Деспотовић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR