Glas Javnosti

VUČIĆ ZATRAŽIO OD KINEZA: Ziđin da smanji emisiju ŠTETNIH GASOVA u Boru!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kompanije Ziđin sa kojima je razgovarao o razvoju novog rudnika Čukaru Peki i samog RTB Bor.

Predsednik Vučić je tražio od predstavnika kompanije Ziđin da ugradi dodatne kapacitete i smanji emisiju štetnih gasova u topionici u Boru i najkasnije do kraja godine obezbedi potpuno čist vazdhuh za stanovnike ovoga grada.

Projekat Čukaru Peki je značajan sa aspekta rapidnog povećanja proizvodnje koncentrata bakra i kasnije katodnog bakra. Projektovana su ulaganja od 500 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone Rudnika Čukaru Peki. Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u oktobru 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih 5 na 18 odsto.

Tokom sastanka prezentovana je dinamika i plan razvoja rudarskog basena. Kompanija Ziđin se obavezala da do šeste godišnjice zatvaranja transakcije investira preko jedne milijarde dolara u nadogradnju, proširenje ili izgradnju četiri rudnika i topionice.

Predsednik Vučić je istakao da se očekuje da će, nakon završetka sistema za smanjenje aerozagađenja, emisije štetnih gasova biti u graničnim vrednostima. U avgustu se očekuje da sistem za smanjenje aerozagađenja bude funkcionalan.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR