Glas Javnosti

Vučić: Neki lekari su bežali na bolovanje, sindikati odgovorili: To nije tačno!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predstavnici sindikata medicinskih radnika oglasili su se nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je istakao da je ponosan na medicinske radnike, uprkos tome što je bilo i onih koji su, prema njegovim rečima, "jedva dočekali da odu na bolovanje".

Vučić je to rekao tokom gostovanja na onlajn-konferenciji pod nazivom "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije":

- Ponosan sam na lekare i svo medicinsko osoblje. Ali bilo je i onih koji su jedva dočekali da odu na bolovanje, ne zbog toga što su zaraženi kovidom 19, već zbog toga što su uganuli nogu, iščašili ruku. Bilo je takvih, rekao je Vučić, a nedugo potom usledila je i reakcija sindikata.

Vučić je pohvalio i opremljenost: 

– Bilo je nedostataka i u nesnalaženju na početku, pronalaženja dovoljno zaštitne opreme. Ali je to kod nas izuzetno kratko trajalo, u najrazvijenijim evropskim zemljama je to trajalo i po mesec dana a kod nas bukvalno tri ili četiri dana, rekao je predsednik Srbije.

Predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Radica Ilić istakla je da nijedan lekar nije smeo da otvori bolovanje bez razloga:

- Ono što se pokazalo tokom epidemije to je da zdravstvenom sistemu nedostaju sestre. Zato smo bili u situaciji da su zaposlene sestre obavljale mnogo veći posao. A ako je neko i odlazio na bolovanje, to je bilo sporadično, rekla je ona, a potom dodala da je pomoć medicinskim radnicima stizala i iz njenog sindikata u vidu kupovine opreme u vrednosti većoj od dva miliona dinara.

Sa druge strane, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić odbacio je tvrdnju predsednika Srbije da su se pojedini lekari skrivali, i za to okrivio direktore i načelnike zdravstvenih ustanova:

- Imali smo i slučajeve da direktorka zabrani zaposlenima da idu na bolovanje. Ista ta direktorka je proveravala bolovanja svojih zaposlenih koji su imali sve simptome kovida 19, rekao je Panić, koji je konfrerenciju na kojoj je učestvovao predsednik Srbije nazvao "predizbornim spotom":

– Nije funkcionisao e-recept pa su ljudi ipak morali da idu kod lekara da bi dobili lekove. Nije ni bilo dovoljno lekova. Mi u normalnim okolnostima često imamo situacije da nemamo izuzetno važne lekove koji su nam neophodni a koji ili nedostaju po 20-ak dana ili koje imamo u ograničenim količinama pa moramo da biramo kome ćemo da ih damo. Nije funkcionisao ni IZIS, koji inače i ne funkcioniše kako treba od početka pa pacijenti prolaze iste procedure, što i košta i šteti samim pacijentima, dodao je Panić.

(Izvor: Danas.rs)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR