Glas Javnosti

Vratile se rode, i to Bele, a mi ih oterali?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Fotografije uništenog gnezda iz kog kulja gust crni dim iz kotlarnice i bespomoćni par roda, brzo su se proširile društvenim mrežama.

Gnezdo belih roda na vrhu dimnjaka na zgradi pošte u centru Uba, spaljeno je u subotu kasno popodne. Kotlarnica pošte u subotu je založena iako je dnevna temperatura bila visoka, a dim i toplota gotovo su uništili gnezdo u koje je par roda stigao pre nekoliko dana.

Fotografije uništenog gnezda iz kog kulja gust crni dim iz kotlarnice i bespomoćni par roda, brzo su se proširile društvenim mrežama.

Na objavu Radice Đokić iz Uba na fejsbuku, odmah je reagovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje upozorava da im od početka epidemije virusa korona stižu vesti o ubijanju i ranjavanju divljih ptica, krivolovu mrežama i klopkama, trovanju, požarima...

- Ovo što se dogodilo u Ubu najpodmukliji je primer uništavanja ptica – navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Radniku pošte naređeno je da u vreme vanrednog stanja dođe na posao, založi kotlarnicu i ne prekida loženje dok se gnezdo belih roda, jedino u toj varoši, ne zapali. Prema rečima Ubljana, rode su nekoliko dana ležale u gnezdu, verovatno su već imale jaja.

Ovaj par belih roda zajedno je preleteo oko 10.000 kilometara od Afrike do Uba, da bi se vratio u svoje gnezdo. Bele rode su strogo zaštićena vrsta, a ovaj namerni čin uništavanja njihovog gnezda je krivično delo. Kontaktirali smo komunalnu policiju, rečeno nam je da ne mogu da reaguju do ponedeljka...

Izvor: Novosti

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR