Glas Javnosti

Vojnici na "Sajmu": Od početka epidemije nismo videli porodice

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Svi mi vojnici koji smo na zadatku na Beogradskom sajmu borimo se protiv nevidljivog protivnika. Vojnik se uči da ignoriše strah i da stavi opšte dobro ispred ličnog, kaže kapetan Aleksandar Lukić, komandir voda u 246. bataljonu ABHO, raspoređen na Beogradskom sajmu.

Kako kapetan Lukić objašnjava, vojska je njegovim kolegama i njemu životni poziv i to porodice starešina i vojnika razumeju. Pored toga što, kako kaže, imaju podršku države, Ministarstva odbrane i pretpostavljenih u Vojsci Srbije, ipak im je najvažnija podrška svojih najmilijih koje nisu videli od početka epidemije.

- Svi vojnici koji se nalaze ovde na Sajmu imaju porodice. Pošto smo ovde od samog početka realizacije ovog složenog zadatka i formiranja privremene bolnice, nismo bili u prilici da se vidimo s njima. Znajući kakav težak i opasan posao sada obavljamo, oni strahuju za nas i to vrlo dobro znamo. Bodre nas da istrajemo u ovom zadatku, kako oni tako i naše kolege koje se nalaze u matičnoj jedinici i koje se pripremaju za naredne zadatke. S druge strane, na našoj strani su iskustvo i uvežbanost i svakako da postoji dodatna opreznost. Sigurni smo i motivisani da ovaj zadatak realizujemo u potpunosti i omogućimo svim građanima da se što pre i što lakše vrate normalnom životu - objašnjava Lukić.

Vojska je uvek spremna, za svaku situaciju i da u svakom trenutku deluje u službi zaštite države i građana. Nema odmora, nema zastoja. Od proglašenja vanrednog stanja, 246. bataljon atomsko-biološko-hemijske odbrane kopnene vojske iz Kruševca angažovan je na suzbijanju epidemije virusa Covid-19 na najugroženijim područjima širom zemlje.

- Jedan od tih zadataka je svakako privremena bolnica na Beogradskom sajmu. Na suzbijanju epidemije izvršavamo širok spektar zadataka, od kojih su najznačajniji dezinfekcija puteva i površina, dezinfekcija lica koja izlaze iz hale gde se nalaze pacijenti, kao i postavljanje dezinfekcionih barijera - kaže Lukić.

Zadatak naših vojnika zahteva celodnevno angažovanje, koje uz dobru organizaciju uspešno savladavaju. Prilikom izvršavanja zadataka u okviru privremene bolnice na Beogradskom sajmu, oni se svakodnevno susreću sa stvarima, sredstvima, predmetima i vozilima na kojima možda ima prisustva virusa korona.

- Kako ja, tako i pripadnici moje jedinice imamo potpuno poverenje u zaštitna sredstva koja koristimo. Posedujemo svu neophodnu zaštitnu opremu i dobru logističku podršku, što nam obezbeđuje potpunu sigurnost i omogućuje da u toku rada pažnju kompletno usmerimo ka uspešnom izvršenju zadataka. Od zaštitnih sredstava koristimo komplet moderne zaštitne opreme - zaštitni kombinezon, zaštitnu masku, zaštitne čizme i zaštitne rukavice, što nam obezbeđuje potpunu zaštitu od kontaminacije virusom i u mnogo gorim uslovima nego što su ovi sada. U ovom trenutku smo težišno angažovani u okviru prostora oko Hale 1 Beogradskog sajma, gde ulažemo napor da medicinskom i drugom osoblju omogućimo uslove za bezbedan rad. Ako me pitate o čemu razmišljam dok radim, mogu reći samo jedno - da obavim svoj posao najbolje što mogu - objašnjava Lukić.

Čast nam je što pomažemo narodu

 Ovih dana Vojska Srbije prikazala je zavidnu spremnost. Bezbednost građana je njima na prvom mestu, a ono što ističu je da su uvek spremni da brane svoju svoj narod ma kakav god neprijatelj stajao na suprotnoj strani.

- Spremnost ima veliku ulogu za uspešnost izvršenja zadataka. Pripadnici Vojske Srbije time pokazuju da se na njih može i mora najozbiljnije računati. Napomenuo bih i da su pripadnici veoma motivisani i da im je čast što učestvuju u realizaciji ovog vrlo teškog i odgovornog zadatka. Ostanite kod svojih kuća, hajde da zajedničkim snagama pobedimo ovog nevidljivog nerpijatelja. Mi želimo da građane koje obezbeđujemo što pre pošaljemo zdrave svojim kućama - poručuje kapetan Lukić.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR