Glas Javnosti

VIDOVDAN U ČIKAGU LAŽNA VEST!? Pre SRBIJE, naseli Bouvi i AZERBEJDŽAN!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Skoro svi srpski mediji jutros su preneli vest da je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut zbog velike srpske dijaspore koja živi u Čikagu, proglasila Vidovdan za praznik tog grada.

Ispostavilo se međutim da ta vest nije tačna.

Naime, srpski mediji, pozivajući se na vest koju je objavila agencija Tanjug, preneli su da je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila Vidovdan praznikom grada Čikaga. Novinar BBC na srpskom Lazar Čovs objavio je na Tviteru da je reč o lažnoj vesti.

Prvobitna vest glasila je da je takvu odluku Lajtfut donela „zbog činjenice da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama“. 

Takođe, da je „takva odluka je doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine“.

Tanjug je podsetio i da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, „čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama“.

Čovs je naveo da nema veze što navodni ‘ukaz’ izgleda baš isto kao jednako navodni ‘ukaz’ o Azerbejdžanu i o Dejvidu Bouviju, što o tome nema reči na službenim profilima/sajtovima grada Čikaga ili gradonačelnice“.

Kao potvrdu da je u pitanju lažna vest navodi da je datum ukaza 28. jun, a vreme objave kod nas 10h.

„A u 10 sati jutros kada je to objavljeno, u Čikagu je bilo 3 ujutru. Definitivno niko nije hitno potpisivao ukaz između ponoći i 2 ujutru“, navodi on.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR