Glas Javnosti

ČUDO OD DETETA IZ LESKOVCA: Naučio da čita sa tri godine, ume da programira, A POMALO GOVORI I INESKI I RUSKI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedan sedmogodišnjak iz Leskovca je zadivio čitavu Srbiju svojom inteligencijom.

Leskovčanin Pavle Stamenković sa tri godine naučio je da čita, a danas sa sedam godina istoriju i geografiju ima u malom prstu, dok proces pomeranja tektonskih ploča zna da objasni bolje od mnogih geografa.

 U prethodnih godinu dana pročitao je mnogo knjiga i 84 puta posetio leskovačku kuću knjiga i tako postao najmlađi član Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu koji je pročitao najviše knjiga, piše Jugmedija.

Njegova mama Snežana  je otkrila da se ljubav prema pisanoj reči u njenom sinu rodila sama, a da je njen udeo samo to što mu je usadila naviku da čita pred spavanje. Pored čitanja knjiga, ovaj sedmogodišnjak govori tečno engleski jezik, svakog dana vreme provodi na Vikipediji u želji da što više sazna o istoriji, geografiji, dinosaurusima, planetama, a sam je otvorio i svoj Jutjub kanal na kojem na engleskom jeziku pokazuje kako se programira i kako se pomeraju tektonske ploče na Severnom i Južnom polu i u Evropi, piše Jugmedia.

Obožava Nikolu Teslu, a voli da čita pesme Jovana Jovanovića Zmaja.

- Kad porastem voleo bih da budem jutjuber, ali da na svom kanalu podučavam ljude raznim stvarima. Na svom kanalu sam pravim prezentacije i sam programiram, instaliram, postavljam tutorijale, volim taj svet kompjutera i znam da radim u svakom programu - priča za Jugmediju Pavle, čudo od deteta.
 
Govori pomalo ruski i kineski, a ukoliko želite da saznate nešto više o nuklearnoj bombi, Pavle će vam bez problema objasniti. Pavlu je nedavno uručena članska karta leskovačke bibilioteke i na poklon je dobio nekoliko knjiga, a najviše se obradovao atlasu Evrope. Zanimalo ga je zašto dobija toliko poklona, na šta mu je direktorka Biblioteke odgovorila da je to zato što je bio najvredniji dečak u prethodnoj godini.

Pored njega, nagrađena je i Slađana Pešić, koja je među najstarijim čitaocima bila najaktivnija i pročitala 92 knjige, a ova gospođa u penziji poručila je svima da je knjiga najbolji lek.

- Počela sam da čitam redovno 10 godina pre rata i nemam određeni žanr, u zavisnosti od raspoloženja, a u vreme rata sam prvu knjigu pročitala „Ringišpil“. Kada sam neraspoložena, volim da čitam Vesnu Dedić i Mirjanu Bobić Mojsilović. Kada mi se svidi neka knjiga mnogo, kupim je za sebe, za svoju ličnu biblioteku, trenutno čitam Kobena. Kada sam otišla u penziji bilo mi je strašno da sedim u kući i onda sam u knjigama našla neki drugi svet. Svojoj generaciji i starijima bih poručila da ne piju lekove nego da čitaju, jer je knjiga najbolji lek, za mene je tako - ispričala nam je Slađana.
 
Pavle i Slađana su inače nagrađeni kako bi se istakla važnost knjige i čitanja besplatnim upisom u trajanju od godinu dana i publikacijama iz sopstvenog izdavaštva. Pored nagrađivanja, u Biblioteci je na današnji dan priređena izložba publikacija za decu i odrasle, a kako nam je kazala direktorka Vesna Ilić, zbog pandemije 2020. godine Sajam knjiga nije održan na klasičan način, ali je bilo sajamskog popusta i Biblioteka je taj popust iskoristila, obavila kupovinu novih publikacija iz budžeta grada Leskovca i jedan deo iz sopstvenih sredstava.

- Mi smo sada pribavili 700 novih naslova, odnosno 1.200 publikacija u iznosu od 790.000 dinara, one su sve pristigle, izložene su i svaki čitalac koji bude došao može da razgleda i da vidi šta sve imamo da ponudimo našim građanima i čitaocima - istakla je Ilićeva.

Preporuka Biblioteke sa ove sajamske kupovine je Peter Handke „Kratko pismo za dugi rastanak“, Dejan Stojiljković „Dukat za Lađara“ , a od dečje književnosti Slobodan Stanišić „Tango na sedmom nebu“ i Violeta Jović „Vila Rosa“. Povodom Savindana Biblioteka je poklonila đacima i studentima besplatan upis u trajanju od tri meseca.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR