Glas Javnosti

Vaučeri spasavaju turizam:U Sokobanji rezervisano 95 odsto ležajeva

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako smo ceo april bili u vanrednom stanju, sa zatvorenim granicama i ugostiteljskim objektima, zvanična statistika je zabeležila da je u našoj zemlji za tih 30 dana bilo 6.293 turista, od toga 1.052 stranca, što je u odnosu na isti taj period prošle godine pad od 98 odsto.

U Ministarstvu trgovine i turizma za Danas kažu da se nakon što je zbog epidemije virusa korona Vlada odlučila da domaći turizam stimuliše sa dodatnih 400.000 vaučera, za njih do kraja maja prijavilo 56.825 građana. Prvih 160.000 vaučera ove godine podeljeno je do kraja februara.

„Najposećenije destinacije su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom i Lukovska banja i Medveđa“, ističu u Ministarstvu, napominjući da je prethodnih godina veliko interesovanje bilo i za Sijarinsku banju, Kopaonik, Divčibare, Palićko jezero, Srebrno jezero, Zlatar, Taru i Gornju Trepču. U Ministarstvu podsećaju i da se za preostalu količinu vaučera, u vrednosti od 5.000 dinara, građani mogu prijaviti do 15. oktobra ove godine.

Uprkos ogromnoj šteti koju je kriza nanela domaćem turizmu, turistički radnici iz dve top destinacije u Srbiji nadaju se da bi letnja sezona mogla da popravi situaciju i možda izvuče celu godinu.

Direktor Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milinković kaže za Danas da je već sada 95 odsto kapaciteta popunjeno, odnosno rezervisano i da će jun, jul, avgust i septembar biti znatno iznad proseka.

„U periodu od kraja juna do septembra 75 odsto kapaciteta je popunjeno porodicama sa decom, ono što je atipično za ovu sezonu jeste da je njihov dolazak ove godine počeo ranije, verovatno zbog mogućnosti da se nastava prati onlajn“, ističe Milinković i dodaje da su već sada vikendi puni kao leti.

Cene su, napominje on, ostale iste, i kada se radi o smeštaju, ali i ugostiteljskim objektima i maloprodaji i uprkos velikoj potražnji on veruje da će one ostati na nivou prošlogodišnjih.

„Prošla godina nam je bila rekordna, verujem da će četiri letnja meseca biti iznad proseka, možda čak i oktobar, ali ne verujem da ćemo na godišnjem nivou uspeti da nadomestimo izgubljeno“, ističe Milinković.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR