Glas Javnosti

Ваљевски резервисти поново у штрајку, овог пута на крову

Društvo
Autor: Глас јавности / Политика / од 31.08.2018.

Незадовољни што нису испуњена сва обећања дата приликом претходног штрајка глађу од 5. до 13. августа, ваљевски резервисти у понедељак су поново почели протест, а у среду га радикализовали тако што су се њих четворица попели на кров зграде Удружења бораца рата од 1990. године у строгом центру Ваљева.

Бројни пролазници су на раскрсници улица Вука Караџића и Пантићеве нешто пре поднева имали прилику да виде и чују групу незадовољника коју предводи председник удружења Љубомир Брадић, како с развијеном српском заставом и паролама у рукама жестоко прозивају градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића и ресорног министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића.

Док је овај извештај писан, у среду по подне, резервисти су се још увек налазили на крову, поручујући да их одатле нико неће скинути док им се не испуне захтеви.

 

Два дана раније, у понедељак, на конференцији за новинаре Љубомир Брадић је саопштио да су углавном испуњени захтеви које су штрајкачи имали према локалној самоуправи, односно да је уређено спомен-обележје погинулим борцима и преминулим ратним војним инвалидима из сукоба деведесетих. Према тадашњим Брадићевим речима, изашло се у сусрет и неким другим захтевима – почела је да ради радна група за нови закон о борачким правима, урађена је ревизија решења за једног оболелог борца, дата обећања да ће се на републичком нивоу у ходу решавати и друга питања због којих су резервисти штрајковали.

То су захтеви који су се односили на исплату ратних дневница, лечење бораца који немају здравствену књижицу, обезбеђивање посла за децу палих бораца, ратних војних инвалида и болесних и умрлих бораца, исплата заосталих примања инвалидима и породицама палих бораца... Једино је, како је саопштио Брадић, остало отворено питање укључења струје за домаћинства два борца док се спор не реши судским путем. Испоставило се да је нерешавање тог захтева било „окидач” за радикализацију протеста, па се група резервиста у среду попела на кров зграде где се налазе просторије удружења, у строгом центру Ваљева. И поново се вербално жестоко „обрушила” на градоначелника града на Колубари и ресорног министра.

Глас јавности / Политика / од 31.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR