Glas Javnosti

"Ukrajinska osveta Srbiji za bratsku saradnju sa Rusijom"

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ovo je osveta Srbiji za bratsku saradnju sa Rusijom. Ovo je osveta Srbima za ljubav prema Rusiji, za naše političare koji su posećivali Krim i Donbas, koji su izražavali podršku Rusiji i poslanicima koji su osuđivali delovanje Ukrajine na Donbasu.

-Sud Ukrajine na osnovu zahteva Službe Bezbednosti Ukrajine je likvidirao (zabranio) postojanje jedinstvene srpske zajednice registrovane u Ukrajini (Međunarodna Organizacija „Ujedinjena srpska dijaspora Evroazije“ MO USDEA) koja je imala svoje filijale u Rusiji, Moldaviji, Belorusiji, Srbiji i širila svoje centre širom Evroazije- navodi u razgovoru za IN4S Dragan Stanojević, predsednik ove organizacije.

Podsećamo, MO USDEA je postala poznata na tom prostoru po svojim aktivnostima u zaštiti srpskih interesa pa je jedan od najvećih uspeha bio lobiranje u Parlamentu Ukrajine (Dnjepropetrovsk) osnosno usvajanje „REZOLUCIJE“ za podršku Srbiji protiv priznanja secesije Kosmeta.

Oni su organizovali i najveći broj raznih protesta, mitinga, forume, okruglih stolova, naučnih skupova, pres konferencija i drugih događaja sa ciljem zaštite srpskih interesa.

Takođe, MO USDEA je jedinstvena srpska organizacija koja je imala najveći mogući pravni status (međunarodni).

-Po statutu MO USDEA je udruženje građana srpske nacionalnosti ali i drugih koji imaju srpsko poreklo, i njen cilj je zaštita i ostvarivanje prava Srba u pravnom socijalnom, kulturnom, etničkom, ekonomskom i nacionalnom interesu! Po Statutu, USDEA se bavi lobiranjem srpskih interesa, organizuje forume, okrugle stolove, naučne konferencije, pravi političke kontakte, povezuje političke lidere, poslanike, formira klubove, stvara svoje medije, učestvuje u državnim projektima koji se tiču Srbije itd. USDEA je jedna od najjačih nacionalnih organizacija na prostoru Evroazije, ima kontakte sa jermenskom, jevrejskom, gruzijskom i drugim velikim nacionanim zajednicama- navodi Stanojević.

Naš sagovornik navodi da se protiv njega vodi ozbiljna kampanja još od 2014. godine, kada su nacistički pokreti objavili lov na njegovu glavu sa pozivom – pronaći i likvidirati uz potpis „slava Ukrajini! Slava Kosovu! Smrt neprijateljima!"

Nakon toga je Stanojević nekoliko dana bio zablokiran u svom stanu u Kijevu i jedva izvukao živu glavu sa porodicom, ostavivši sve što je imao, pobegavši u Moskvu.

Tadašnji predsednik Porošenko proglasio ga je „personom non grata“ kao srpsko-ruskog agenta, nakon čega sledi otvoreni poziv „poznatog“ ukrajinskog poslanika Igora Mosijčuka Srbiji da se isporiči ukrajini „srpski terorista“ Stanojević i ukoliko to Srbija ne uradi da će ga oni naći i pod zemljom!

Od tada do danas traje progon Stanojevića i prate se sve njegove aktivnosti u samoj Srbiji i to se stavlja kao „krivica“ i potvrda njihovih navoda.

Stanojević za naš portal komentariše dopis Službe Bezbjednosti Ukrajine dostavljenoj Ministarstvu Pravde 23. maja 2019. i sudu u martu 2020. protiv MO USDEA i njega kao suosnivača i predsednika.

„U tom dopisu stoje sledeće optužbe:

• Po informaciji SBU (Službe Bezbednosti Ukrajine) u aktivnostima MO USDEA i Dragana Stanojevića se vide elementi korišćenja „meke sile“ proruskog pravca delovanja.

• Dragan Stanojević je jedan od najaktivnijih i uticajnijih promotera „Ruskog sveta“ i u koordinaciji sa vrhom Ruske Federacije organizuje i koordinira antiukrajinske akcije!

• On se često sastaje sa rukovodstvom Ruske Federacije od kojih dobija instrukcije o organizaciji i destabilizaciji Ukrajine!

• Nalazeći se na teritoriji Srbije on koristi SMI, socijalne mreže i druge resurse za podršku teroristilkih organizacija DNR (Donjecka Narodna Republika) i LNDR (Luganjska Narodna Republika), vodi antiukrajinsku delatnost, nastupa sa kritikom Ukrajinske vlasti i njenom Evropskom putu, akcentira pažnju na navodnom postojanju neofašističkih pokreta u Ukrajini!

• Takođe, Dragan Stanojević je davao materijalnu pomoć srpskim plaćenicima koji su učestvovali u zahvatu vlasti Krima u februaru-martu 2014. godine!

• Kao dokaz SBU navodi i intervju Stanojevića medijskom centru „Njuz Front“ gde ga je voditelj emisije nazvao „drugom i saradnikom“ i to im je takođe poslužilo kao dokaz protiv Stanojevića!

• Šef tog odelenja SBU je izjavio kako je SBU u Srbiji „proverila“ i dobila informaciju da filijale MO USDE nisu u funkciji.“

Stanojević kaže da je ovo zadatak za naše službe da utvrde kako to strane službe sakupljaju informacije o srpskim državljanima.

-Dakle, sve tvrdnje SBU sud je prihvatio bez saslušanja druge strane, bez ikakvog dokaza o svemu navedenom a apsurdnost ovog procesa potvrđuju i kvalifikacije tipa „često se sastajao se sa rukovodstvom RF“, voditelj emisije ga je nazvao „drugom“ i „saradnikom“. Da stvar bude još apsurdnija, optužuje me za svoju društveno-političku delatnost u Srbiji, jer po njima, građani Srbije ne smeju da govore ono što se njima ne sviđa! -

Podsećanja radi, upućeni u ukrajinsku politiku znaju kakve formulacije koristi opozicija pa i tadašnji kandidat za predsednika Ukrajine Vladimir Zelenski koji je kritikovao Porošenka, nazivao ga lopovom, krvožednim predsednikom i čovekom kome je mesto u zatvoru.

-Posebno je skandalozno to što je faktički zabranjen rad organizacije srpske dijaspore odnosno jedinstvene srpske zajednice u Ukrajini kada ukrajinske zajednice u Srbiji kao i druge nacionalne manjine uživaju sva prava i nikada niko nije bio zabranjen, bez obzira na to što pojedinci imaju saradnju sa Hrvatima, Albancima…- navodi Stanojević.

-Zaključak je jednostavan, ovo je u stvari osveta MO USDEA i njenom rukovodiocu za „rezoluciju“ kojom je sprečeno priznanje secesije Kosmeta. Ovo je osveta Srbiji za bratsku saradnju sa Rusijom. Ovo je osveta Srbima za ljubav prema Rusiji, za naše političare koji su posećivali Krim i Donbas, koji su izražavali podršku Rusiji i poslanicima koji su osuđivali delovanje Ukrajine na Donbasu. Onda i odgovor Srbije treba da bude adekvatan i jasan- zaključio je Dragan Stanojević.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR