Glas Javnosti

Ugrožena privatnost pacijenata iz Srbije: Hakeri napali Frezenijus

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Privatnost pacijenata u Srbiji je ugrožena posle hakerskog napada na nemačku firmu „Frezenijus“,nakon što su objavljeni podaci o ljudima koji idu na dijalizu.

Iz Nemačke medicinske kompanije Frezenijus izjavljeno je da su posle hakerskog napada objavljeni podaci o pacijentima iz Srbije iz sistema „Frezenijus medikal ker“.

„Frezenijus medikal  svestan je da su podaci o pacijentima iz nekih dijaliznih centara kompanije u Srbiji objavljeni od strane neovlašćenih lica“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je istraga u ovom slučaju u toku.

„Frezenijus medikal ker“ odmah je podneo prijavu protiv nepoznatih napadača državnom tužiocu u Nemačkoj. Kompanija saopštava kako je spremna da sarađuje s nadležnim organima. Pored toga, kompanija će kontaktirati pacijente koji su pogođeni nelegalnim objavljivanjem podataka, ukazuje se u saopštenju.

Poslovanje kompanije u Srbiji se nastavlja navode iz „Frezenijusa“.

„Kompanija duboko žali zbog napada na privatnost nekih pacijenata, čini sve kako bi sprečila objavljivanje daljih podataka i sprečila dalju štetu pogođenim pacijentima. Interni i eksterni stručnjaci kontinuirano rade na sprečavanju daljih potencijalnih napada ili neovlašćenog pristupa podacima“, poručuju iz „Frezenijusa“.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR