Glas Javnosti

У СУПРОТНОМ МОРАЛИ БИ ДА ПОХАПСЕ ПОЛА НОВИНАРА У СРБИЈИ: Правосуђе није сагласно са предлогом адвоката да новинари треба да иду у затвор због кршења претпоставке невиности

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

ПРОТИВИМ се предлогу Адвокатске коморе Београда (АКБ) да се уведе ново кривично дело - кршење претпоставке невиности, које би се кажњавало казном затвора до три године.

Право на претпоставку невиности јесте основно уставно начело, које се мора поштовати, али нису проблем новинари. Они немају такву снагу као што је имају представници извршне власти, рекла је судија Врховног касационог суда Радмила Драгичевић Дичић, на годишњем саветовању судија у Врњачкој Бањи.

Она је додала да је Европски суд за људска права већ казнио Хрватску због изјава званичника којима су прекршили презумпцију невиности и створили утисак да се на правосуђе може утицати.

- Новинари имају право да коментаришу судске одлуке, што је потврдио Европски суд, али само дотле док не крше приватност лица и претпоставку невиности. Онај ко се осећа повређеним може да покрене грађанску парницу - сматра Дичићева.

Веран Матић, председник Комисије за истраге о убиствима новинара, чији су коментари пресуда Апелационог суда у Београду у вези са убиством Славка Ћурувије испровоцирали АКБ да тражи санкције за журналисте, констатовао је да је обавеза медија да критикују судске одлуке:

- Без тога нема ни независних медија, ни независног и одговорног судства. Највиши државни службеници често драстично крше презумпцију невиности, али судије ретко реагују на такве ситуације. Али зато су на моје изјаве реаговали и Адвокатска комора, и Друштво судија, и Врховни касациони суд.

Владимир Радомировић, директор "Пиштаљке", подсетио је на случај судије Биљане Мраовић из Шапца и позвао колеге да је заштите.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR