Glas Javnosti

U Srbiji se hoda za 68 odsto manje, kaže Apple

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Kompanija Apple je objavila dnevne izveštaje o mobilnosti korisnika počevši od 13. januara, a među njima su i podaci za Srbiju.

Kako prenosi startit.rs, otvorena baza podataka sadrži dnevne izveštaje o kretanju stanovništva, kako bi se jasnije utvrdila mobilnost pandemije koronavirusa. Podaci se svakodnevno ažuriraju, a zasnovani su na zahtevima za pokazivanje smera i pravca na Apple mapama.

Među navedenim državama nalazi se i Srbija, gde je od prve polovine marta drastično pala mobilnost stanovništva. Vožnja je opala za 65 odsto, a hodanje za 68 odsto.

Podaci su podeljeni na osnovu metoda transporta (vožnja, hodanje, tranzit), a omogućeni su za preko 400 kategorija i dostupni za preuzimanje.

Apple naglašava da su objavljeni podaci dostupni samo u toku trajanja pandemije, kao i da ne sadrže istoriju kretanja korisnika, niti ih identifikuju.

Sličnu inicijativu pokrenuo je i Google, koji je početkom aprila otvorio podatke o kretanju svih korisnika Google Maps, ali za sada nema podataka za Srbiju.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR