Glas Javnosti

У НИШУ ОСВАНУО МУРАЛ ХЕРОЈИМА СА ПАШТРИКА: Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га , а зубе поломи, Слава херојима!

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 10.10.2018.

У Нишу откривен мурал посвећен борцима са Космета из 1999. године. Прво осликавање било за јунаке са Кошара.

НА зидовима надомак нишке хале "Чаир", уз недавно осликан мурал у част четворице српских хероја са Кошара, своје место добили су и борци са Паштрика. Да Ниш добије први мурал у Србији посвећен овим херојима заслугу су понели нишки сликари Сава Мишић и Димитрије Стојковић као и историчар Младен Станковић који је покренуо иницијативу. Два мурала заједно, са грбом Приштинског корпуса у средини који их "спаја", представљају јединствену слику двеју најкрвавијих битака које су вођене током рата 1998. и 1999. на Косову.

 
- Ово је наставак приче коју смо почели са првим муралом херојима са Кошара. Хтео сам да употпуним причу, а то сам урадио на такав начин да спојим две херојске борбе на истом месту. Мурал представља реалну слику са терена током рата са Албанцима и НАТО - рекао је историчар Младен Станковић.

ЈКП "Медиана" је украсила прилаз муралу, а ЈКП "Паркинг сервис" осветлио је осликани зид како би и у вечерњим сатима мурал био видљив.

- Мурали су постављени тако, како су јединице биле на југословенско-албанској граници 1999. године. Између се налази грб Приштинског корпуса, који спаја два мурала и представља остале јединице које су га чиниле током рата и заједно са борцима са Паштрика и Кошара бранили народ и отаџбину од агресора и терориста на простору Косова и Метохије - објашњава овај млади историчар.

Он додаје да на овај начин Ниш спремно дочекује следећу годину и 20 година од НАТО агресије.

- Слободно можемо рећи да мурал представља споменик херојима - Другог Косовског боја - истиче он.

У одбрани народа и државе, своје животе су дали 79 припадника 549. моторизоване бригаде, а више од 200 људи је рањено. Успомена на имена и дела хероја са Кошара и Паштрика, који су заједно са својим саборцима животе дали за отаџбину у најкрвавијим биткама у новијој историји чува се и у Спомен-соби Музеја Копнене војске.


ТРИБИНА У ДОМУ ВОЈСКЕ

Осим осликаних мурала, овим херојима биће посвећена и трибина која ће се одржати у малој сали нишког Дома Војске у среду, 10. октобра у 18 сати. Сведочења о противтерористичким операцијама износиће Божидар Делић, тадашњи начелник штаба бригаде, генерал у пензији Стојан Коњиковац и тадашњи војници на редовном служењу војног рока.

- Ова битка на Паштрику остаће упамћена по томе што је непријатељ у њој употребио све са чиме је располагао - од пешадијског наоружања до борбених хеликоптера "апач" и стратегијских бомбардера. Једина бригада, конкретно један њен део, који је 24 пута бомбардован "тепих" бомбама - каже историчар Младен Станковић.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 10.10.2018.

  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR