Glas Javnosti

U BUNDESTAGU SE RASPRAVLJA O KOSOVU: Tenzije u srpskoj pokrajini veoma zanimaju Nemce

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemačka vlada izrazila je početkom nedelje zabrinutost zbog situacije na Kosovu, a danas će se "tenzije na Kosovu" naći na dnevnom redu vanredne sednice Odbora za odbranu u Bundestagu, prenosi Dojče vele.

"Pre nego što dam sud, želim da budem detaljnije obaveštena. Zato sam to pitanje stavila na dnevni red na posebnoj sednici Odbora za odbranu“, rekla je šefica komisije Mari Agnes Štrak-Cimerman.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, koja je nedavno posetila Kosovo, rekla je da "misija Kfora predvođena NATO-om takođe pažljivo prati situaciju i spremna je da interveniše ako je stabilnost ugrožena.

"Bundesver ostaje posvećen NATO i Kforu da garantuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu“, naglasila je  Lambreht.

Nemačka vojska je predstavljena na Kosovu kao deo operacije koju vodi NATO, ali trenutno ima samo oko 65 vojnika. Prema mandatu Bundestaga, po potrebi, tamo može biti stacionirano do 400 nemačkih vojnika.

Kako prenosi nemački "Pionir" u prošlonedeljnom unutrašnjem izveštaju Bundesvera, bezbednosna situacija na Kosovu nije bila ugrožena i situacija je bila pod kontrolom.

Stručnjak za Balkan sa Instituta za istočnu i jugoistočnu Evropu u Regenzburgu Konrad Kleving, u intervjuu za Dojče vele, govorio je o promeni strategije Zapada prema Kosovu, u pogledu bezbednosne politike.

Kleving je zatražio od Nemačke i Zapada da pronađu dugoročno rešenje za Kosovo.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR