Glas Javnosti

TUGA NA JUGU SRBIJE! U Nišu nema profesora matematike, decu nema ko da uči!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Niški srednjoškolci sve manje imaju profesore matematike kojih i nema na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Da đaci ne bi gubili časove, matematiku im predaju profesori sa drugih predmeta.

Upravnik Departmana za matematiku PMF-a u Nišu Mića Stanković kaže za Južne vesti da ovo uopšte nije naivno i preporučuje direktorima škola da je bolje da angažuju studente završnih godina matematike.


U niškoj Ugostiteljsko-turističkoj školi nedavno je časove matematike držala profesorka geografije jer preko NSZ-a nisu uspeli da dođu do diplomiranog profesora matematike.

- Naravno, prvo smo tražili da nam pošalju nekoga ko predaje matematiku. Imamo papir uredno. Ali kad nema nikog onda ne mogu deca da nemaju mesec dana nastavu - kaže direktorka Dragana Minčić.

Iz NSZ-a potvrđuju da na evidenciji u Nišu nemaju nezaposlene koji bi mogli da predaju matematiku u srednjim školama.

- U skladu sa Pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika nastavu mogu da izvode master matematičari ili diplomirani matematičari odnosno profesori matematike (koji su završili studije po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine - navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.


- U nedostatku stručnog kadra zakon dozvoljava da se angažuje nestručan, ali smatram da to što se ne gube časovi ne znači da nastava ne trpi. Uopšte nije naivno. Vrlo je mali broj nastavnika drugih predmeta koji mogu uspešno predavati matematiku. Međutim, kad nema kiše, dobar je i grad. Da učenici ne bi gubili časove, zakonodavac je predvideo mogućnost angažovanja nestručnog kadra - objašnjava Stanković.

Direktorima, međutim, poručuje da je u takvim situacijama bolje da angažuju studente završnih godina matematike, a mladima da im to može biti podstrek da upisuju matematiku jer će tako lako doći do posla.

Koren problema vidi u specifičnosti same nauke - kaže da je nije lako studirati jer zahteva dosta rada, ali i prirodni talenat.


Prlikom upisa na fakultete, u većini slučajeva, budući studenti opredeljuju se za one koje će sa manje truda završiti. Manje upisanih studenata znači i manje onih koji će završiti - navodi Stanković i naglašava da je interesovanje u Nišu slabo, pa je prošle godine popunjeno manje od trećine slobodnih mesta na prvoj godini osnovnih studija, a master je završilo 13 ljudi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR