Glas Javnosti

Труд и успех студената Београдског Универзитета на мастер студијама, очигледно не вреди ништа

Društvo
Autor: Глас јавности / Блиц / од 13.09.2018.

"Студенти који се финансирају из буџета на студијским програмима при Универзитету у Београду уплаћују школарину која ће им бити враћена када Министарство просвете, науке и технолошког развоја изврши уплату средстава", наводи су у напомени конкурса за упис на мастер академске стује, за профил Образовне политике.

Овај профил може да се похађа и на Универзитету у Београду (25 самофинансирајућих студената и пет на буџету) и на Факултету педагошких наука Универзитета у Крагујевцу (20 самофинансирајућих).

Ова одлука донесена је, кажу, у мају, а почеће да се примењује ове јесени, након што се мастер студенти упишу на факултете.

То повлачи питање колико студената, који су својим радом заслужили буџетски статус, ипак неће моћи да се упише, јер једноставно - немају новца.

Ипак, референти нису могли да нам дају више информација, те су нас упутили на проректора Живослава Тешића, који није одговорио на питања "Блица" о овој теми.

Актуелни ректор: "Морамо наплатити тај новац"

На недавној седници Савета Београдског универзитета, ову ситуацију поменуо је и ректор Универзитета, проф. др Владимир Бумбаширевић.

- Цене остају исте на основним, односно мастер и докторским студијама, и неће бити промена у оквиру висина школарина студија које организују факултети у Београду. Ми имамо одређен број слободних места на терет државе. О томе је било много говора на телевизији, а о чему сам ја разговарао са помоћником министра за високо образоване др. Бојаном Тубићем. Министарство нам сваке године да одређен број буџетских места, а никад нам не доплати новац - рекао је он.

Бумбаширевић је рекао и да за неке мастер програме који имају 30-50 студената, та три, четири буџетска места и не представљају проблем, али се компликује када један студентски програм има четири студента и сви су буџетски.

- Тако је то већ неколико година, тако да смо ми ове године рекли: "Уписујемо их на буџет, али у случају да новац не пристигне од Министарства просвете, ми из организације за наставу морамо наплатити тај новац". Помоћник министра није обавештен о томе, рекао сам му о чему се ради и договор је да пронађемо неко решење - рекао је Бумбаширевић на тој седници.

"Блиц" је контактирао референте задужене за упис овог конкурса на Београдском Универзитету, који су потврдили да ће буџетски студенти заиста морати да уплате школарину, која за наведени профил Образовне политике износи 98.000 динара, односно 2.000 евра за странце.

Министарство покушава да реши проблем

Овај проблем прокоментарисали су и из Министарства:

- Квалитетно високо образовања је један од приоритета Министарства просвете, науке и технолошког развоја, због чега се интензивно ради на реформи те области. Имајући у виду значај високог образовања Министарство тражи начине како да се превазиђе проблем финансирања мастер студија на нивоу универзитета.

Глас јавности / Блиц / од 13.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR