Glas Javnosti

Троје професора деканку Филолошког факултета туже за плагијат

Društvo
Autor: Novosti.rs/foto:wikipedia

Обратили се Етичком одбору Универзитета. Тврде да су професорке Марковић и Вранеш преписале делове књиге

Професори Филолошког факултета поднели су Одбору за професионалну етику Универзитета у Београду два захтева - у једном траже да се утврди неакадемско понашање садашње деканке проф. др Љиљане Марковић и бивше деканке проф. др Александре Вранеш, то јест да се испита да ли је њихова заједничка књига From the creative to the substantial - Thesaurus - плагијат.

Други захтев односи се на утврђивање повреде Кодекса професионалне етике од стране проф. Марковић, јер је, како тврде, фалсификовала одлуку о именовању представника Филолошког факултета у Већу научних области друштвено-хуманистичких наука. Пошто је, како кажу, фалсификовање званичних докумената кривично дело, ови професори су поднели кривичну пријаву против деканке Марковић.

Иначе, захтев да се утврди неакадемско понашање поднело је троје професора Филолошког факултета, а они тврде да је књига Фром тхе цретаиве то тхе субстантиал тхесаурус коју су написале професорке Марковић и Вранеш плагијат јер су делови те књиге преписани из "Правне енциклопедије", односно "Правног лексикона" и аутоплагијат појмовиника "Од рукописа до библиотеке" који су раније написале њих две.

- Књига садржи 1.230 одредница, од којих је најмање 1.050 преузето из већ постојећих извора који ни на који начин нису назначени ни у тексту, ни у Уводу, ни у библиографији, ни у импресуму књиге - наводи се у захтеву који су потписали професори Душка Кликовац, са Катедре за српски језик, Саша Модерц, са Катедре за италијанистику, и Катарина Расулић, са Катедре за англистику.

Даље се истиче да књига садржи 280 одредница из области права од којих је бар 200 без навођења извора преузето из "Правне енциклопедије", односно "Правног лексикона", а од преосталих одредница око 850 њих идентичне су - с том разликом што су написане на енглеском - одредницама из књиге истог лексиконског типа "Од рукописа до библиотеке" чије су друго допуњено издање др Вранеш и др Марковић објавиле 2008. године.

Спорну књигу објавио је Филолошки факултет, а аутори су, осим професорки Вранеш и Марковић и проф. др Леиф Кајберг и проф. др Лане Часе.

- Наш захтев односи се на две првопотписане професорке - Марковић и Вранеш - с обзиром на чињеницу да су плагирани и аутоплагирани делови књиге из изворника на српском језику толики да на најмању меру своде евентуално учешће двају других аутора Кајберга и Цхасеа. Могло би се поставити питање да ли су ти аутори уопште знали за неназначено преузимање одредница из већ постојеће књиге, а с обзиром на бизарност додавања у библиотекарски лексикон правничких одредница - наводе подносиоци захтева.

НА ФАКУЛТЕТУ НЕМА ЕТИЧКЕ КОМИСИЈЕ

Професори наводе да су се обратили директно Етичком одбору Универзитета, јер Филолошки факултет још нема етичку комисију која би првостепено била надлежна за утврђивање неакадемског понашања. Такође, додају да би околност да су две наведене професорке садашња и некадашња деканка, могле да утичу на рад етичке комисије Филолошког факултета, чак да она и постоји.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR