Glas Javnosti

ТРАЖИЛИ СТЕ, ГЛЕДАЈТЕ: Удружења гејева и лезбијки блокирају ШЕСТ УЏБЕНИКА за средње школе јер не представљају њихову популацију у најбољем светлу?

Društvo
Autor: Глас јавности / Информер.рс / од 07.06.2018.

Шест уџбеника за средње школе биће стопирано од септембра уколико издавачи из њих не избаце исказе који нису афримативни према ЛГБТ

Вечерње новости наводе да на употребу тих уџбеника притужбе има лезбијско удружење "Лабрис".

Завод за унапређивање квалитета образовања оценио је да уџбеници морају да буду "поправљени" до јесени, а ако издавачи то не учине, Министарство просвете може да забрани њихову употребу.

Наиме, спорни су садржаји у којима се помиње ЛГБТ популација, па од јесени, како сада ствари стоје, за шест предмета у медицинским и другим стручним школама неће постојати никакви уџбеници.

Реч је о издањима Завода за уџбенике - "Интерне болести са негом 2", "Здравствена нега 3", "Психологија за други разред гимназије", "Психологија" за трећи и четврти разред трговинских, угоститељско-туристичких и школа за личне услиге, "Неуропсихијатрија" и "Дечија неуропсихијатрија", прецизира београдски лист.

У извештају који је потписала повереница за равоправност, наводи се да се њима дискриминишу припадници ЛГБТ популације на основу сексуалне оријентације. То је засметало "удружењу Л", како га назива повереница, не желећи да открије да је реч о лезбијској организацији "Лабрис".

О томе да му је шест уџбеника непожељно у учионицама, издавач - Завод за уџбенике - још није обавештен, напомињу Новости.

Према речима Јелене Ивановић, директорке сектора за стратегију и развој Завода за уџбенике, Министарство им још није упутило обавештење, а када га добију, каже, поступиће најефикасније могуће, како би ђаци што пре имали уџбенике на располагању.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR