Glas Javnosti

TESTIRAJU MOGUĆA REŠENJA ZA SUŠU: U Beču žele da koriste što više kišnice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Čista kišnica u Beču obično dospeva u kanalizaciju, odakle se odvodi do uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Različitim projektima Grad nastoji da spreči da vredna kišnica uzalud propada.

Bečki kanalizacioni sistem projektovan je tako da odvodi kišnicu dosta brzo. Gotovo 90% voda u kanalizaciji otpada na padavinske vode, dok preostalih 10% čine otpadne vode. Pritom je kišnica uglavnom čista i može se iskoristiti, a umesto toga završava u uređaju za prečišćavanje otpadnih voda.

Prihvatljivije bi rešenje bilo upijanje padavinskih voda u tlo preko zelenih površina, odakle kasnije može ispariti i tako rashladiti okolinu. Osim toga, kišnica se može koristiti za zalivanje umesto pitke vode. To pozitivno utiče i na podzemne vode, ističe Kristijan Hartel, šef za prostorni razvoj iz Odeljenja za zaštitu okoline Grada Beča, prenosi portal Pametni gradovi.


U sklopu različitih pilot-projekata proteklih godina se testiraju brojna rešenja

Održivim upravljanjem kišnice austrijska prijestonica nastoji da promeni dosadašnju praksu i zadrži te iskoristi više padavinskih voda na lokalnom nivou, u stambenim područjima. Problem u gradovima je taj što površine često prekrivaju materijali poput asfalta ili betona koji ne propuštaju vodu.

U sklopu različitih pilot-projekata proteklih godina se testiraju brojna rešenja kao što su, na primer, ozelenjavanje krovova, širenje zelenih površina ili takozvani princip grada-sunđera.

Kod takvog principa se ispod popločane površine postavlja sloj šljunka i sitnijih čestica te se stvara više prostora za širenje stabala u tlu. Umesto u kanalizaciju, kišnica se usmerava u taj sloj koji ih poput sunđera upija i zadržava, što stablima i tokom vrućih letnjih dana omogućuje snabdevanje dovoljnom količinom vode.


Upijanje kišnice u tlo takođe rasterećuje kanalizacioni sistem na koji mogu uticati obilne padavine. Iz tog razloga u gradu postoje i rezervoari za kišnicu koji se koriste za njeno kratkotrajno zadržavanje za vreme jačih padavina.

Protekli jul bio je jedan od 20 najsušnijih u istoriji merenja u Beču. Upravo za vreme leta s tako malo padavina potrebno je maksimalno iskoristiti svaku kap, dodaje Hartel.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR