Glas Javnosti

Sve više MLADIH SE DROGIRA, i to sa ovom VRSTOM DROGE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

S porastom standarda, ali i s povećanjem količine takozvanog narkotika za elitu, i samim tim obaranjem njegove cene, postao je veoma dostupan na crnom tržištu

Mladi se sve više izlažu upotrebi narkotika, a s porastom standarda, ali i s povećanjem količine kokaina na crnom tržištu, i samim tim obaranjem cene, nekada "droga za elitu" postala je veoma dostupna.

Istraživanje "Rizični oblici ponašanja mladih - zloupotreba droga" za jun mesec, koje je sprovela Specijalna bolnica za lečenje bolesti zavisnosti i drugih psihijatrijskih poremećaja Vita, pokazuje da, posle marihuane, Novosađani najviše koriste kokain. 


- Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 400 mladih starosti od 15 do 30 godina sa teritorije Novog Sada, metodom slučajnog uzorka. Rezultati su pokazali da je u proseku nešto više od četvrtine ispitanika (njih oko 27 odsto) probalo neku od droga. Od mladih koji su došli u direktan kontakt sa drogom, čak oko 90 odsto njih je taj kontakt imalo sa marihuanom ili nekom drogom iz grupe stimulansa (kokain, amfetamin, ekstazi).

Po učestalosti konzumiranja dominira marihuana, koja je zastupljena u čak 51,4 odsto slučajeva, što se poklapa i sa rezultatima jednog od prethodnih istraživanja bolnice Vita na uzorku mladih 15-18 godina, gde je marihuana takođe bila dominantna psihoaktivna supstanca sa 53-54 odsto učestalosti konzumiranja - navodi se u istraživanju i dodaje:
- Rezultati ovog istraživanja ukazuju na promenu u poziciji učestalosti i zastupljenosti konzumiranja nekih drugih droga. Tako primećujemo trend češće zloupotrebe kokaina, koji se, prema našim podacima, nalazi na drugom mestu, iza marihuane (13,5 odsto uzorka), dok je ranijih godina bio ređe zloupotrebljavan i u odnosu na amfetamin, čija je zastupljenost konzumiranja u ovom uzorku 12,8 odsto, kao i od ekstazija, koji zastupljen u ovom uzorku sa procentom učestalosti konzumiranja od 11,8 odsto.

Takođe, podaci da čak 60,7 odsto mladih poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko koristi droge i da je njih 52,3 odsto bilo direktno ponuđeno sa nekom drogom govore i dalje o visokom nivou dostupnosti i samim tim i izloženosti mladih drogama, kao jednom od osnovnih generatora širenja zloupotrebe droge kod mladih.

Direktor bolnice Vita Milan Vlaisavljević kaže za Kurir da su podizanje svesti kod mladih o rizicima određenih ponašanja i razbijanje brojnih predrasuda o drogama ključni za njihovu "pripremu" za objektivne izazove odrastanja, tj. visok nivo izloženosti drogama u savremenom društvu.


- Ovom poslu bi trebalo da pristupimo svi - od porodice, preko obrazovnih ustanova, medija do stručnih lica. Drugi deo priče je borba države protiv dostupnosti. Što se tiče izbora supstanci, godinama u istraživanjima dominira marihuana, sa preko 50 odsto zastupljenosti, a poslednjih nekoliko godina je primetan značajan rast zloupotrebe stimulansa, do ove godine pre svega amfetamina i ekstazija kao finansijski i na "tržištu" dostupnijih supstanci, a ove godine u istraživanju nam se, kao druga supstanca iza marihuane, pojavio kokain, sa nekoliko procenata ispred ostalih stimulansa.
Što bi značilo da je i kokain postao dostupniji na tržištu sa jedne strane, ali i da ima više onih koji mogu da ga kupe. Slični trendovi su prisutni i u zemljama zapadne Evrope - piše kurir.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR