Glas Javnosti

СВЕ СТРУЧЊАК ДО СТРУЧЊАКА: Уз подршку владајуће коалиције у Нишу, ауто-лакирер предложен за члана Управног одбора Народне библиотеке „Стеван Сремац“

Društvo
Autor: Глас јавности / Јужне вести / од 09.10.2018.

Саобраћајни техничар по образовању, ауто-лакирер и фирмописац Драган Мирковић, како му пише у биографији, предложен је за новог члана Управног одбора Народне библиотеке Стеван Сремац у Нишу. Мирковић је предлог Одборничке групе Покрет социјалиста - Уједињена сељачка странка, владајућа коалиција га је подржала на Одбору за именовања, а опозиција тврди да се овим деградира нишка култура.

 За УО Музеја предложен је санитарни инжењер Немања Николић, такође испред ПС-УСС. 

Мирковић је у биографији, подељеној одборницима, навео да ради у Ниш експресу 18 година, да му је тренутно радно место ауто-лакирер и фирмописац, да има лиценцу за “вршење специјалистичких послова службеника обезбеђења”, а да је по образовању саобраћајно-погонски техничар и механичар за дуванске машине.

Док је шеф Одборничке групе ПС-УСС Добривоје Љујић кандидатуру Николића и бранио, Мирковићеве се није директно дотакао.

Једна врста контроле над управљањем не мора да значи да они треба да буду већи познаваоци историје или већи познаваоци археологије како би могли да компетентно учествују у раду одбора. Тврдим да је Немања Николић један од врло озбиљних младих људи. Други кандидат ми није познат - рекао је Љујић.

Иако су на Одбору за именовања подигли руку за Мирковића, председник Одбора Иван Јовановић из СНС и одборник СПС Славољуб Влајковић нису претерано коментарисали избор Мирковића, пребацујући одговорност на коалиционог партнера.

Онај ко га је предложио треба да да образложење и мишљење. Моје лично мишљење је да не мора да значи ако човек нема стручну спрему за неку институцију да нема везе и са културом и са музиком. Не сматрам да школска спрема треба да буде одлучујући фактор за неку институцију - рекао је Влајковић.

Ипак, Влајковић није улазио у оцену Мирковића јер је материјал, како каже, добио минут пре седнице.

Радмила Поповић из Нишке иницијативе протестовала је што се саобраћајни техничар и струковни санитарни инжењер бирају у установе културе.

Култура нам се у Нишу доводи на најнижи ниво. Оно што је алармантно, да људи који се баве културом у Нишу се ни на који начин не квалификују својим знањем и својим досадашњим едукацијама, већ само страначким ангажовањем и страначком припадношћу - каже Поповић.

Одборница је подсетила и на прошлогодишње спорне изборе у савете културних манифестација, где су такође предлагани живописни кандидати.

Да би предложени кандидати и заузели своја места у управним одборима неопходно је да то одобре и одборници нишке Скупштине, а прилику за то ће имати већ сутра, када је планирано одржавање чак две седнице.

Глас јавности / Јужне вести / од 09.10.2018.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR