Glas Javnosti

Šta je sa analizama srpskih epidemiologa? Nagli skok broja zaraženih od korone

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Nagli porast broja zaraženih utiče i na procene i analize srpskih epidemiologa. Kako su krajem maja procenili epidemiolozi sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, prvi dan bez novih slučajeva korone trebalo je očekivati oko 25. juna.

 Ipak, sada se "peva drugačija pesma" pa poslednji podaci pokazuju da se taj datum odlaže i očekuje tek posle 15. jula.

“Prognoze se rade svake nedelje. Prema podacima od prošle nedelje, taj datum je bio 15. jul. Novu analizu radimo tokom vikenda, tako da će se, s obzirom na situaciju, to sigurno pomeriti. Ove nedelje su se desili veliki skokovi, tako da će se to verovatmo prolongirati”, kaže za Nova.rs upravnica Instituta za epidemiologiju pri Medicinskom fakultetetu u Beogradu Tatjana Pekmezović.

Ona ističe da te analize i prognoze nisu fiksne, već da prate situaciju sedam dana unazad i redovno se ažuriraju.

-Postoje matematički modeli koji omogućavaju takvo proračunavanje. Mi se bavimo epidemiološkim naukom koja uključuje i modelovanje i predviđanje kraja toka epidemije”, objasnila je za naš portal profesorka Pekmezović, odgovarajući na pitanje osnovu čega epidemiolozi dolaze do tog podatka.

Ona podseća da prvi dan bez novih slučajeva zaraze nije i kraj epidemije, već da se za to čeka 28 dana.

Pekmezović ističe da nije član Kriznog štaba, pa u tom kontekstu ne komentariše mere koje se sprovode. Ipak, kao epidemiolog, ona konstatuje da je popuštanje mera rezultiralo skokom obolelih i to je, kako kaže, činjenica koju svaki čovek uviđa i ne treba mu za to Medicinski fakultet.

-Mi, ako neko nas pita, savetujemo da se ljudi rigorozno drže preporučenih mera i izbegavaju zatvoreni prostor, uz nošenje maske i distancu - zaključuje Pekmezović.

(Izvor: Nova.rs)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR