Glas Javnosti

SRPSKI UDŽBENICI NA HRVSTKI NAČIN! Evo kako Zagreb prekraja srpsku istoriju: “Naša vlast prodala Srbe svojim večitim krvnicima”

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na srpskom tržištu ima preko deset različitih izdavačkih kuća čiji udžbenici  se koriste u osnovnimi srednjim školama, pa se tako u knjizi iz Priroide i društva za šetvrti razred osnovne škole izdavača Novi Logos, našla hrvatska interpretacija srpske istorije, koja odstupa od činjenica.

To čije će knjige koristiti vase dete za obvrazovanje odlučuje uglavnom škola, odnosno kolegijumi učitelja ili nastavnika

Izdavači navode da oni u tim poslovima "angažuju najveće autoritete, iskusne urednike, vrhunske dizajnere, ilustratore, prelamače", da su njihove knjige šarene jer se ne sme dozvoliti da "deca uče iz crno-belih kopija, što bi u današnje doba estetike i afirmativnosti bilo skaradno, a pri tome i pogubno za učenikovo poimanje gradiva", navodi u svom autorskom tekstu prof., dr Dragoljub Petrović.

On daje primer Izdavačke  kuće NOVI LOGOS, za koju tvrdi da je njen” vlasnik nekada  Danijel Žderić,  bliski porijatelj bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.”

Navodi da je ta kuća objavila knjigu Priroda i društvo: Udžbenik s tematskim atlasom za četvrti razred osnovne škole.

-Knjigu je potpisao autorski kolektiv koji predvodi Aleksandar Kandić, recenzentski je overilo nekoliko redovnih učitelja osnovnih škola, da je knjiga pametna – pritvrdio ZUOV, a sve ih blagoslovilo srpsko Ministarstvo za trgovačku pamet (na čelu sa Ml. Šarčevićem). I tamo objavljena karta Raške, „najstarije srpske države“ (iz devetog veka), na kojoj se vidi da se ona nalazi između Ibra, Zapadne Morave, Drine i Tare i da se s istoka graniči s Bugarskom, s juga Vizantijom, a sa zapada i severa Hrvatskom, pri čemu hrvatsko-bugarska granica na zapadu dopire negde do Arilja, na istoku preseca Veliku Moravu pre njenog utoka u Dunav, ali se ne vidi da li se prema severu i (severo)istoku zaista prostire do Baltika i Crnog mora – kako je to davno utvrdio Pavle Riter Vitezović, a posle pritvrdili Ante Starčević i nova pravaška pamet – navodi Petrović

Foto:Wikipedia/Marta Čanadi

 On dalje kaže da “pominjem te pojedinosti da bi  mogao  da precizirat: u IX veku Hrvatske nema „nigdje na zemljovidu“ i svugde tamo gde se danas sa njom srećemo – za sledećih deset vekova znalo se jedino za Srbe (a na kajkavskom prostoru – za Slovence)”.

-I to, zasad, potvrđuju sve lingvističke, antropološke, arheološke, arheografske i arheogenetske činjenice, a ovde ću im dodati i neke koje s njima mogu biti u nekoj posrednijoj vezi.

Prva je ona koja se tiče navoda F. Šišića da se 1608. godine Hrvatska nalazila zapadno od linije koja je išla od Pitomače (na Dravi) preko zagrebačke okoline, Skrada i Slunja do podnožja Velebita u zadarskom zaleđu; kako se Hrvatska tada počela „širiti“ po srpskim prostorima, pokazuju i još neki neobični detalji, recimo, takvi da je Mostarska biskupija osnovana 1624. godine bez ijednog vernika, bez ijednog sveštenika i bez ijedne crkve; ili da je nadbiskup sarajevski Štadler 258 godina kAsnije ustoličen u nekoj brvnari jer katoličke crkve u Sarajevu nije bilo i da se žalio da bosanski franjevci „nisu nikakvi Hrvati“, da su „svi oni Srbi“ i da svi pišu ćirilicom; ili da je visoki funkcioner HDZ u Bosni (inače izdanak trebinjske svešteničke porodice) tokom poslednjeg rata izrazio „iznenađenje“ zbog saznanja da su skoro sve katoličke crkve po Bosni (izuzev nekih manastirskih) sagrađene posle Prvog svetskog rata (posle toga bio je odmah smenjen sa svih funkcija, a glavu sačuvao bekstvom u Nemačku).  Toliko o „hrvatskim granicama u IX veku“, ne znam dokle su tada dosezale granice Vizantije, Bugarska se u to vreme tek počela „gnezditi“ između Dunava, Iskra i istočnih padina Stare planine. A Srbi se prostirali od Crnog mora.

Foto:Printscreen

-Odgovore na ta pitanja mi brzo nećemo dobiti ni od Udruženih izdavača niti od onih koji su ih instalirali kao – udruženi zločinački poduhvat: drugde sam zapisao da se na sudbinu srpskoga školstva može gledati kao na prethodnicu definitivnoga srpskog poloma: nemačkim i hrvatskim pljačkašima srpskoga udžbeničkog tržišta sadašnja „demokratska vlast“ pomogla je da tri genocida koje su u prošlom veku nad Srbima izvršile njihove zločinačke države, u naše dane, površe i četvrtim, duhovnim. I može im biti kad se ta „vlast“ odrekla i srpskog naroda i srpskog nacionalnog obraza. I sasvim uspešno trguje srpskom budućnošću: sve što je Srbe odlikovalo kao Narod ona je prodala svojim večitim krvnicima- navodi Petrović u svom autorskom tekstu.

On nastavlja:

-Pri čemu na te tzv. Udružene izdavače treba gledati kao na okupatorske gaulajtere. Oni se „žale“ da srpsko udžbeničko tržište vredi jedva 30 miliona evra, pre mnogo godina čuo sam procenu da vredi 80 miliona, posle toga – 150 miliona, a u jednom trenutku pomenuto je čak i 200 miliona. Ja zaista ne znam kolika je ta vrednost, ali činjenica da se za nju otima 78 „licenciranih izdavača“, mogla bi makar izazvati sumnju u cifre kojima ti Udruženi gaulajteri operišu: ako je ta „bara tako mala i bezvredna, otkud u njoj 78 krokodila“?

Svaka ozbiljna država takvu bi baru morala isušiti. Ako novi ministar u tom pravcu ništa ne preduzme, biće to znak da je i on uključen u – udruženi zločinački poduhvat, zaključio je Petrović u svom autoskom tekstu.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR