Glas Javnosti

SRBIJA NE ODUSTAJE: U gradovima NAJHRABRIJI plivaju za ČASNI KRST, dok su samo ponegde OTKAZALI zbog korone (FOTO, VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovogodišnje plivanje za Časni krst biće u malo izmenjemo izdanju s obzirom na celokupni situaciju izazvane korona virusom.

Tradicionalno plivanje za Časni krst povodom velikog praznika Bogojavljenja održava se širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Među prvima su za Časni krst zaplivali u Sremskoj Mitrovici i Beranama.

Plivanje za časni krsti nešto posle 11 sati održano je u Sremskoj Mitrovici. Plivanju u Savi prethodila je liturgija.

U Beranama je za krst plivalo oko 40 mladića, dve devojke i dvoje dece. Prvi do krsta je doplivao 10-godišnji Vuk Raičević iz Berana.

U Beogradu se za Časni krst plivalo samo na Adi Ciganliji, a učestvovalo je 12 plivača.

Foto: Fonet

Bogojavljensko plivanje ove godine će u Srbiji biti održano u više gradova - Jagodini, Ćupriji, Svrljigu, Nišu, Vladičnom Hanu, Kuršumliji, na Vlasinskom jezeru.

U pojedinim mestima zbog pandemije virusa korona za Časni krst plivaće manji broj učesnika, a ponegde se neće ni održati.

Na jugu za Časni krst plivaju u Nišu, Svrljigu, Kuršumiji, Vladičinom Hanu i na Vlasinskom jezeru, zbog situacije sa pandemijom kovida, od plivanja za Časni krst odustalo se u Vlasotincu, Pirotu, Prokuplju, Medveđi i drugim mestima na kojima se ova tradicionalna trka održavala prethodnih godina.

Bez publike i svečanih strojeva, 19 takmičara plivaće na bazenu "Čair" za Bogojavljenski krst, navode iz Opštine Medijana. Kažu da najstariji plivač ima 74 godine, dok je najmlađi takmičar 19-godišnjak.

Svrljižani neće prekidati tradiciju, pa će oni najhrabriji i ove godine, nakon liturgije i obaveznog lekarskog pregleda, zaplivati u podne na kompleksu svrljiških bazena. Zbog poštovanja epidemioloških mera, plivanje će se ovoga puta održati bez publike.

Takođe u podne, Surduličani će takođe plivati za Časni krst, najboljem će pripasti zlatnik, a deo sredstava biće doniran za završetak oslikavanja crkve Svetog Đorđa. U Surdulici će, uz poštovanje svih mera, publika moći da prati bogojavljensku trku na Vlasinskom jezeru, gde će najbržeg darivati zlatnikom Sportski savez.

Plivaće se za Časni krst i u Kuršumliji na gradskom bazenu.

Za razliku od njih, u Prokuplju su otkazali plivanje, a nagrada za najbržeg plivača ove godine će pripasti prvorođenoj bebi u prokupačkoj zdravstvenoj ustanovi koja se rodi na današnji dan. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR