Glas Javnosti

Србија је слободна земља, сцене вербалног и физичког насиља, али и експлицитног секса нису непожељне. Живео ријалити

Društvo
Autor: Глас јавности / Н1 / од 25.09.2018.

Не смирује се бура око ријалитија, коју је пре недељу дана покренуо министар културе Владан Вукосављевић изјавом да та врста програма треба да се емитује на кабловској телевизији, уз посебну наплату. Због тога су се у полемику укључили премијерка, али и министри у влади. Последњи је реаговао министар одбране Александар Вулин.

На телевизији са националном фреквенцијом емитује се ријалити са сценама вербалног и физичког насиља, али и експлицитног секса. За овакве садржаје на телевизији, Србија је слободна земља, сматра ресорни министар Александар Вулин.

"У њој се неће забрањивати ниједан формат, неће се забрањивати ни ријалити, а посебно се неће уређивати оно што раде приватни медији, то на првом месту и морам да вас подсетим, један члан Владе не би смео себи да допусти, а то је да са Ђиласом који је увео ријалити напада ТВ Пинк или било коју другу телевизију, морао је прво да се огради од тих који га подржавају, ако је то већ његов став и ако је то његово мишљење, не може члан Владе да буде на истој страни са Ђиласом", рекао је министар Вулин гостујући на телевизији Пинк.

Да је Драган Ђилас главни и одговорни за лансирање ријалитија на српској телевизији, пре недељу дана рекла је и премијерка Ана Брнабић.

Ђилас јој је тада на Твитеру поручио да је својом изјавом херојски бранила власника ТВ Пинк Жељка Митровића и да је послала поруку о својим политичким ставовима. Свој став у вези са причом око ријалитија, изнео је и министар полиције Небојша Стефановић.

"Не мислим да министри треба да уређују приватне медије. Ако народ то неће да гледа, нека промени канал. Мени је засметало што Вукосављевићу не смета што је у његову заштиту први притрчао Ђилас. То што њему не смета да отац ријалитија у Србији буде његов заштитник, мени много говори о Вукосављевићу", рекао је министар Стефановић за Курир.

Одговори министра културе данас су изостали. Раније је говорио да су ријалити срамота за медијску сцену и да их треба опорезивати, али и емитовати на кабловској телевизији. То је био повод и за реакцију чланице савета РЕМ Оливере Зекић која је поручила, цитирамо - Ријалити се не забрањује нигде, па неће ни у Србији.

"Регулатива се, по правилу, не доноси за појединачне емисије или формате, јер таква врста поступања, без обзира на то што је у неком тренутку прави лек за постојећи проблем, може лако да склизне, хајде то да поновимо,у цензуру. И то је, драги необавештени министре, суштина нашег одбијања да поступимо по вашем наређењу", рекла је Зекић.

Јелена Ђорђевић: Власт по милионити пут користи један те исти манипулантски блеф да се читава ствар стави на рачун опозиције и да она буде „одговорна“ за све што не ваља у држави

Професорка културологије на Факултету политичких наука Јелена Ђорђевић каже да је ријалити у Србији на најнижем нивоу и да данашњој власти и политичкој ситуацији служи, па је потпуно јасно да ће се таква врста програма одобравати.

"Опет по милионити пут се користи један те исти већ препознатљив блеф да се читава ствар стави на рачун некадашње опозиције или садашње опозиције да заправо она буде одговорна за све што не ваља у овој држави, а то је такав један манипулантски блеф којим се ова власт фантастично користи да он јесте за нас препознатљив, али вероватно онима којима је упућен, не виде шта иза тога стоји", рекла је Ђорђевић.

Стручњаци кажу да у Србији треба да се споведе регулатива како би се знало у које време се емитује ријалити и какав програмски садржај је дозвољен. Без тога, истичу, непримерен програм и даље ће бити актуелан.

Глас јавности / Н1 / од 25.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR