Glas Javnosti

SRBI NI U EKOLOGIJI NE MOGU DA SE SLOŽE: Protiv Ćute ustale 23 organizacije!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Povodom ekološkog “Ustanka za opstanak” održanog u subotu, 11. septembra u Beogradu oglasila su se 23 udruženja koja tvrde da su organizatori tog protesta nedemokratski nametali odluke.

- Princip zajedništva i saradnje zamenjen je samovoljom, netolerancijom i netransparentnim odlučivanjem od strane jednog čoveka koji je samoproglašeni ekološki mesija. Impulsivne odluke, sakrivanje informacija, manipulisanje činjenicama i pasivna agresija prema svakome ko se ne slaže sa odlukama vođe obeležili su period za nama – navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Ekološki ustanak nije ničija privatna imovina, niti izborna lista, ističu potpisnici saopštenja i dodaju da je “kulminacija jednog autoritarnog pristupa završena neslavno – negativnim nabojem, raspršivanjem energije i opštom polarizacijom među građanima”.

Foto: FoNet

- Ograđujemo se od nedemokratskog nametanja odluka organizatora Ekološkog ustanka, kao i od nametanja samovolje i samoproklamovanog liderstva, koje je na štetu ne samo borbe za životnu sredinu, nego na štetu građana Srbije, kaže se u saopštenju i konstatuje da borba za čistiju životnu sredinu mora da bude bazirana na dogovoru, solidarnosti i uz puno poštovanje svih aktera.

- Ne moramo se slagati o načinima i modelima borbe, ali se moramo držati zajedno i uvek imati ispred sebe ideju vodilju – interes građana zbog kojih postojimo, a ne naš partikularni interes, poručuje se na kraju saopštenja.

Foto: FoNet

Potpisnici saopštenja su: Bitka za Košutnjak, Savez mesnih zajednica Stare planine, Ekostraža, Pokret Tvrđava Smederevo, Inicijativa Pančevo nije rupa, Zeleni most, Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Eko Cer – Sačuvajmo Cer, Koalicija za održivo rudarstvo, Inicijativa Da Valjevo prodiše, Mame Šabac, Inicijativa Rudovci u srcu, Glasno za omladinu Bor, Ekostraža Šabac, Izbor postoji Bor, Inicijativa Borani se pitaju, Građanske akcije Smederevo, Udruženje Petlovo brdo, Inicijativa za demokratsko društvo, Odbranimo Zlotsku reku, Irevolucija i Inicijativa „EKOlubarska bitka“.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR