Glas Javnosti

SPC: Neće biti prekida pričešćivanja, ono nije rizik

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da neće biti prekida služenja liturgija i vršenja pričešća, jer, kako kažu, to je stvar oko koje se ne može raspravljati, "ona predstavlja osnovu naše vere u Boga".

Sinod je vernike pozvao da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

U saopštenju se navodi da će SPC primeniti preporuke Vlade Srbije da se u cilju suzbijanja širenja korona virusa "verski obredi u verskim objektima i na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vernika".

SPC je pozvala sve vernike starije od 65 godina, kao i mladje slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja.

"Ponavljamo: rizik nije sveto Pričešće (naprotiv, njega primamo, pored ostalog i 'na isceljenje duše i tela') već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog Pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja", dodaje se u saopštenju.

Bogosluženja je moguće pratiti putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica.

"Ostala činodejstva, naročito svetu Tajnu krštenja, treba odložiti do normalizacije stanja, a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga merama vanrednog stanja. Sahrane treba vršiti sa što manjim brojem prisutnih", navodi se.

SPC je naglasila da odlazak u crkvu "nije dobro" koristiti kao izgovor "pred svojom savešću i pred bližnjima" za nepoštovanje mere samoizolacije.

"Zato još jednom pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti Arhijerejski Sinod", navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR