Glas Javnosti

SKUPO ZADOVOLJSTVO: Evo koliko će vam NOVCA trebati za NOVU GODINU, jelke idu i do 72 HILJADE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Period praznika je tu, opšta pomama za jelkama i ukrasima ne jenjava, a cene ukrasa za predstojeće praznike rastu svaki dan pa je pitanje da li svako može da izdvoji tako velike sume novca samo da bu uživao u praznicima.

Kako dani prolaze, novogodišnji i božićni praznici su nam sve bliži, a samim tim bliži nam se možda i njihov najlepši deo - ukrašavanje kuća, postavljanje jelki i sijalica i kupovina poklona najmilijima.

Glavno pitanje: Koliko novca treba da izdvojim?

Uz to, dolazi nam i vreme slava, pa bilo da ste gost ili domaćin, potrebno je odvojiti deo iz novčanika. S obzirom na trenutno stanje sa korona virusom u Srbiji, malo je verovatno da ćemo igde putovati ili zimovati, pa nam možda preostaje malo više novca da u udobnosti svoga doma uživamo u praznicima.

Jelka i ukrasi

Kada pomislimo na Novu godinu i Božić, prvo svima padne na pamet jelka na sredini dnevne sobe okružena poklonima i iznenađenjima. Kada je u pitanju ovo praznično drvo, cene veoma variraju.

Ukoliko imate manji stan ili ne želite da preterujete sa veličinom jelke, ovaj praznični simbol možete pronaći za svega 300-400 dinara. Imajte na umu da su to uglavnom jelke male veličine, kao i da se ovakve cene mogu pronaći u prodavnicama koje su u zabačenijim delovima grada, dok su u onima u centru, cene za koju stotinu dinara veće.

Ukoliko pak želite veliko, raskošno novogodišnje drvo, moraćete da izdvojite pozamašnu sumu novca. Pa se tako cena gustih jelki od metar i po kreće i do 15.000 dinara.

Naravno, sve zavisi na kom mestu kupujete, a primetili smo da su cene najpovoljnije u dobrim starim kineskim radnjama, dok su u marketima mešovite robe ili prodavnicama nameštaja malo paprenije, pa jedno novogodišnje drvo može dostići i cenu od neverovatne 72.000 dinara.

Cene ukrasa uglavnom su u istom novčanom rangu na svim prodajnim mestima, osim ako ne tražite specijalne staklene ukrase čija cena može biti malo veća. Od 100 za one najmanje, pa do 1.000 dinara možete pronaći ukrase kojima ćete moći da opremite ceo stan ili kuću.

Kada su ukrasi u pitanju ove godine možete proći veoma jeftino, osim ukoliko ne želite figure Deda Mraza i njegovih pomoćnika u dnevnom boravku. Tada ćete morati iz džepa da izdvojite malo veću sumu novca - od 3.000 do 12.000 dinara.

Novogodišnja trpeza

Pored lepog enterijera, vrlo je verovatno da svako od nas za ovaj praznik želi lepo da se počasti hranom i pićem. Pogotovo u slučaju kada ostajemo kod kuće.

U zavisnosti od toga koliko članova porodice morate da ugostite, zavisiće i cifra na kraju fiskalnog računa. Primera radi, ukoliko spremate večeru za četiri osobe, za novogodišnje veče biće vam potrebno najmanje 5.000 dinara.

Od svega, najskuplje vas može izaći alkoholno piće poput vina ili žestine, dok za kilogram svinjskog pečenja ove godine morate izdvojiti od 350 do 450 dinara. Ukoliko ste ljubitelj jagnjetine, onda ćete morati da odvojite 200 dinara više po kilogramu.

Paprene cene

Svota novca koju ćete morati da izdvojite da već uređene jelke, ogromnih dimenzija, ove godine su veoma visoke.

Ispod 50.000 dinara za ovu vrstu novogodišnjeg drveta ne možete da izdvojite, a nekima cene dostižu i do 80.000 što je mnogo veće od prosečne srpske plate.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR